Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

07/08/2021 - 20:30

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ - Δύο εμβληματικές εκδόσεις για το νησί μας σε μια ξεχωριστή εκδήλωση - Σάββατο 7 Αυγούστου

Παρουσίαση των εκδόσεων «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» & «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

Παρουσίαση των εκδόσεων 

«ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO» 

& «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ»

 

Σάββατο, 7 Αυγούστου και ώρα 20:30

στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

«Φυσική ομορφιά, μυθική καταγωγή, ιστορική διαδρομή. Υμνήθηκε από την Σαπφώ και τον Ελύτη. Συγκίνησε τον Θεόφιλο και τον Ιακωβίδη. Αγαπήθηκε από τον Εφταλιώτη, τον Μυριβήλη, τον Βενέζη. Πορεύεται στην Ιστορία με όλα της τα προικιά: Τέχνες και επιστήμες, εικόνες και λέξεις, ομορφιά και φιλοξενία. Αρμονία και πληρότητα. Πάντα με το Α ι ο λ ι κ ό Φ ω ς!» 

(ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ)

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι Εκδόσεις Τοπίο το Σάββατο, 7 Αυγούστου και ώρα 20:30, στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του Μουσείου, στο Σίγρι, θα παρουσιάσουν δύο εμβληματικές εκδόσεις: 

Νήσος Λέσβος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

έκδοση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

&

η Ελιά στη Λέσβο

έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος»

OMIΛΗTEΣ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΑΝΙΗΛ, Δρ. Φιλολογίας, Κριτικός Λογοτεχνίας, ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Ηθοποιός, Συγγραφέας, η οποία παρουσιάζει και την εκδήλωση.

Συμμετέχει ο σολίστ κιθάρας ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ και ερμηνεύει η ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ.

Στo ηχόραμα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΙΑΝΗ, ακούγονται οι ηθοποιοί Χ. ΤΣΑΓΚΑΣ & Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.

ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ. Κείμενα: Νίκος Ζούρος και Πάνος Θεοδωρίδης. 200 σελ. 25x28 εκ. χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με 205 φωτογραφίες. Σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα (μετάφραση Geoffrey Cox).

H Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, πλήθος αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων με κορυφαίο το Απολιθωμένο Δάσος. Στοιχεία, που συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου. και οδήγησαν ώστε να αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο. 

Η Λέσβος αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο. Πλούσιες, σύνθετες λυρικές αφηγήσεις μεταφέρουν, μαζί με ερμηνείες φαινομένων και γεγονότων, τον Ήλιο και τον Άνεμο, την ανθρώπινη Μοίρα, κυριολεκτικά τη Μουσική που ανεβάζει τα νησιά.

Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Κείμενα: Μαρία Γρηγορά, Νίκος Ζούρος, Νίκος Θωμαΐδης, Νίκος Καραπιδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Νίκος Ψιλάκης, 208 σελ. 25x28 εκ. χαρτόδετο καλλιτεχνικό λεύκωμα με αρχειακό υλικό, 20 έργα ζωγραφικής και100 πρωτότυπες φωτογραφίες. Σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα (Geoffrey Cox). 

Η ελιά στη Λέσβο γίνεται σύμβολο, ιδέα και εμπνέει καλλιτέχνες. Είναι ο αξιόπιστος μάρτυρας των ανέμων και του μόχθου του ξωμάχου, ο ασφαλής ιστορικός της περιπέτειας για ανάπτυξη και πρόοδο. Ξέρει να αντέχει στη φθορά του χρόνου, αλλά και να προσφέρει την αφθαρσία της στιγμής. 

Η ελιά της Λέσβου είναι το πολύχρωμο βλέμμα του Θεόφιλου και η ατίθαση ομορφιά ελευθερίας στα έργα των νεότερων ζωγράφων. «Στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς» ο «μύστης των φύλλων» της, ο Οδυσσέας Ελύτης, χάραξε το «όνομα το αγαπημένο». Η Λέσβος είναι το νησί που σέβεται τον χρόνο ως μέτρο αλήθειας και ομορφιάς και εμπιστεύεται τη γη ως μήτρα ζωής και ανάπτυξης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: T. 2251047033, 2253054434, lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

 

γ

Μοιράσου το άρθρο!