Skip to main content

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Οι βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και μπορούν να συμμετάσχουν τάξεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου. 

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές εστιάζει στο ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία και την ενδυνάμωση των νέων για ένα μέλλον χωρίς καταστροφές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει ενεργά στις δράσεις που οργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων ώστε μέσω της κατάλληλης για την ηλικία εκπαίδευσης να κατανοήσουν και να ενεργήσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Αυτό περιλαμβάνει την οικοδόμηση της ετοιμότητάς τους να αναλάβουν έγκαιρα μέτρα ως απάντηση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις. Τα ενδυναμωμένα παιδιά γίνονται φορείς αλλαγής για πιο ανθεκτικές κοινότητες. 

Ειδικότερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα υλοποιήσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι τις ακόλουθες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση παιδιών και νέων για το σεισμικό κίνδυνο: δ

  • ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς 
  • παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας 
  • βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα γνωριμίας με τα ρήγματα στον υπαίθριο χώρο του 
  • γνωριμία με καταστροφικούς ιστορικούς σεισμούς στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο
  • βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές

Η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και  η πραγματοποίηση δράσεων για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι. 

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης Επιπτώσεων από Καταστροφές πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς. 

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22510-47033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία