Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

26/11/2019 - 16:46

Διάλεξη του Καθ. Νίκου Ζούρου στο Messel Pit της Γερμανίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 η διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Horizon 2020 «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Bergstrasse-Odenwald. 

Τη διάλεξη παρακολούθησαν πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας της περιοχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής του Μέσσελ, ερευνητές, φοιτητές, δημοσιογράφοι καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” Δρ. Marie – Luise Frey, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τόνισε τη σημασία των γεωτόπων για την αναπαράσταση της γεωλογικής ιστορίας της Ευρώπης. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του  Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber αναφέρθηκε στο πρόγραμμα συνεργασίας RURITAGE και τη συμβολή του μέσα από τις δράσεις συνεργασίας που αναπτύσσονται στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στη συνέχεια το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τους γεώτοπους της Λέσβου και ιδιαίτερα το σπήλαιο της Άντισσας αλλά και το μύθο του Ορφέα που συνδέει με μοναδικό τρόπο τα γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά τοπία της Άντισσας με τη μυθολογία και την άυλη κληρονομιά. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με την προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο, προβάλλοντας εντυπωσιακές εικόνες από το νησί στη Γερμανία.

 

Συνάντηση Εργασίας Προγράμματος RURITAGE

Συνάντηση Εργασίας των Γεωπάρκων Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Horizon 2020 «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE». 

Στη Συνάντηση συμμετείχε ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εμπειριών και αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας υλοποίησης του Προγράμματος RURITAGE» αλλά και συζήτηση σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού των δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου, του Γεωπάρκου Bergstrasse Odenwald και του Messel Pit από τη Γερμανία σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος RURITAGE. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών δράσεων καθώς και ο συντονισμός για την ανάπτυξη δράσεων γεωτουρισμού και η αξιοποίηση του γεωλογικού και φυσικού πλούτου των ελληνικών και των γερμανικών γεωπάρκων, η διαφοροποίηση και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ανάδειξη της γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της υπαίθρου. 

Η σημαντική αυτή συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου, του Γεωπάρκου Bergstrasse Odenwald και του Messel Pit από τη Γερμανία αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ανοίγοντας έτσι σημαντικές προοπτικές για την εμβάθυνση και προώθηση δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος RURITAGE.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!