Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/09/2022 - 15:35

Έκθεση Ζωγραφικής «Κορμός: Μορφή και Μεταμόρφωση» του Tomas Watson

"... απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και ακρωτηριασμένοι κορμοί αγαλμάτων ξαναζωντανεύουν ως έργα τέχνης της φύσης και του ανθρώπου..."

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση Ζωγραφικής του  Tomas Watson  «Κορμός: Μορφή και Μεταμόρφωση» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η έκθεση έχει ως θέμα τον ‘κορμό’. Ένα δέντρο είκοσι εκατομμυρίων χρόνων έχει μετατραπεί σε έναν πέτρινο όγκο. Ένα κλασικό άγαλμα που με το χρόνο έχει μείνει ένα κομμάτι μάρμαρο. Η σχέση αυτών των δύο αντικειμένων και ο διάλογος μεταξύ τους φέρνει την ερώτηση για τη φύση του πυρήνα μέσω των αιώνων. Φθείρεται αλλά συγχρόνως παραμένει και ‘άφθαρτος’. Το αντικείμενο περιλαμβάνει την ιστορία του.

Η έκθεση φέρνει ακόμη μία μελέτη για το ανθρώπινο σώμα και συμπεριλαμβάνει τους πίνακες με τα γλυπτά του Παρθενώνα που σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όλοι γνωρίζουν αυτά τα γλυπτά αλλά τα βλέπουν σαν για πρώτη φορά από τους πίνακες του Watson, που τους δίνει μια καινούργια χροιά με κίνηση και έκφραση. Μάλιστα, η τοποθέτηση τους σε αυτό το ξένο φόντο μπορεί να έχει αντανάκλαση της αρπαγής από τον Έλγιν και η συνεχής αιχμαλωσία του μακριά από τον Παρθενώνα.

Tomas Watson

Tomas Watson είναι Βρετανός και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1994. Σπούδασε στο Slade School of Art στο Λονδίνο και έλαβε υποτροφία από την ελληνική κυβέρνηση για να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Το 1998 κέρδισε το BP Portrait Award και στη συνέχεια του ανατέθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη να φιλοτεχνήσει τον συγγραφέα John Fowles – το πορτρέτο περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της.  Εκπροσωπείται από την γκαλερί Jill George στο Λονδίνο, την Accesso Galleria στην Τοσκάνη, και την γκαλερί Minima στη Μύκονο. Συμμετέχει σε διεθνές εκθέσεις και πρόσφατα ίδρυσε το Sigri Arts Retreat, ένα εκπαιδευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα στη Λέσβο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.grwww.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!