Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/06/2019 - 22:49

Εμπειρία γεωδιατήρησης στη Λέσβο

11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΓΕΩΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Μεθοδολογίες και τεχνικές ανάδειξης και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων

Με μεγάλη ικανοποίηση και πολλές εμπειρίες οι συμμετέχοντες του 11ου Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης.

Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο στο Σίγρι και την Ερεσό όπου γνώρισαν τις ενδιαφέρουσες δομές που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πατρίδα της Σαπφώς και του Θεόφραστου.

Τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,  μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων. 

21Η γνωριμία με τις δράσεις συντήρησης απολιθωμάτων και γεωδιατήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου. 

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη συνέχεια σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων στην περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συντήρησης ενώ στη συνέχεια και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεχνικές εργασίες συντήρησης επιλεγμένων απολιθωμάτων για εκπαιδευτικούς λόγους. Ακολούθησε συζήτηση επάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές στο να διαφυλλάξουν τα απολιθώματα και τα μνημεία της φύσης και της γεωλογικής μας κληρονομιάς λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών.

mn

Μοιράσου το άρθρο!