Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

25/04/2023 - 13:39

Εντυπωσιασμένοι από τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και συνεργασία για την προβολή του - Αντιπροσωπεία από τo Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Bergstrasse Odenwald της Γερμανίας στη Λέσβο

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την φυσική κληρονομιά της Λέσβου και τις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης της για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού δήλωσαν ο  Περιφερειάρχης της περιοχής Bergstrasse-Odenwald Δρ. Christian Engelhardt και η Διευθύντρια του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber που επισκέφθηκαν το νησί μας στα πλαίσια της συνεργασίας με το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από 21 έως και 24 Απριλίου 2023.

H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Γεωπάρκο Λέσβου με το Γεωπάρκο Bergstrasse-Odenwald ήδη από το 2007. Πρόκειται για συνεργασία που αφορά στην οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και συνδιοργάνωση εκθέσεων που είχαν στόχο την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στη Γερμανία.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη και συζήτησαν τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια τόσο της μακροχρόνιας φιλίας όσο και των κοινών χαρακτηριστικών των δύο περιοχών και συζητησαν τρόπους συνεργασίας και προβολής των νησιών μας στη Γερμανία.

Συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Η αντιπροσωπεία του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη φυσική κληρονομιά της Δυτικής Λέσβου και στο Απολιθωμένο Δάσος και τις δυνατότητες συνεργασίας.

Συνάντηση της αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε επίσης με την κα Αφροδίτη Βατή, Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, προβολής της Λέσβου και των φυσικών μνημείων της στη Γερμανία.

Τέλος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ Παύλο Τσίκνα με τον οποία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της λειτουργίας του Μουσείου στην οικονομική ανάπτυξη τςη περιοχής και η συμβολή του στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου συνοδευόμενοι από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον Ηλία Βαλιάκο Προϊστάμενο Τμήματος Ερευνών.

Εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου γνώρισαν από κοντά μοναδικά απολιθώματα καθώς και τη μεθοδολογία ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας των απολιθωμάτων.

Ακολούθησε επίσκεψη στις θέσεις ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου ο Καθ. Ν. Ζούρος τους ενημέρωσε για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του και ενημερώθηκαν για τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από τη Γερμανία συζητήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησε σε θέματα ανάδειξης, εκπαίδευσης και προβολής των δύο περιοχών και δήλωσαν ότι θα προβάλουν στους κατοίκους του Γεωπάρκου τους τη Λέσβο προκειμένου να την επισκεφτούν.

Παρατήρηση πουλιών – Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Αγιάσου

& περιήγηση στο Γεωπάρκο Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και να συμμετάσχει σε παρατήρηση πουλιών. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για όλες τις δράσεις από την κα. Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο του Μουσείου.

Επίσης, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τους σημαντικούς ηφαιστειακούς γεώτοπους της Λέσβου και τις θερμοπηγές του Κόλπου Γέρας,  το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου,  όπου τους ενημέρωσε η Πρόεδρος κα. Ελένη Πίτσα για την ιστορία και τα προιόντα του Συνεταιρισμού, ενώ επισκέφθηκαν μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς του Μολύβου, της Πέτρας, της Αγιάσου, της Καλλονής.

Πριν την αναχώρηση τους πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Γυμνάσιο Αγιάσου όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γρηγόριος Αλαντάς καθώς και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός για προγράμματα Erasmus κα. Αποστολία Μάμμα.

Η αντιπροσωπεία  του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald διαπίστωσε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η Λέσβος ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων  τουρισμού φύσης, αλλά και γαστρονομικού τουρισμού, καθώς δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την φυσική ομορφιά, το απολιθωμένο δάσος, την οικολογική αξία τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου αλλά και την λεσβιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Δήλωσαν επίσης ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή των φυσικών μνημείων της Λέσβου στην περιοχή τους, όπου ο πληθυσμός υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια κατοίκων.

Η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην προώθηση μελλοντικών συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης με έμφαση στην ανταλλαγή επισκέψεων με σχολεία της Λέσβου καθώς και την προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία.

 

Μοιράσου το άρθρο!