Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

11/07/2022 - 15:23

Η ζωή του Δεινοθήριου στα υποτροπικά δάση της Λέσβου - Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Η ζωή του Δεινοθηρίου στα υποτροπικά δάση της Λέσβου»

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Σε χώρους χαράς αλλά και μάθησης μετατράπηκαν οι αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το περασμένο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου.

Οι μικροί φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δύο ομάδες παιδιών ηλικίας από 3 έως 11 ετών, επισκέφθηκαν το Μουσείο για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή του Δεινοθηρίου στα υποτροπικά δάση της Λέσβου».

Μέσα από το εκπαιδευτικό animation του Μουσείου και ένα ευχάριστο παιχνίδι ερωτήσεων – απαντήσεων, τα παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον ανακάλυψαν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, τι είδους ζώα ζούσαν στα δάση της Λέσβου στο παρελθόν, τι ήταν το Δεινοθήριο, σε τι έμοιαζε ή διέφερε από τον σημερινό ελέφαντα, πως ξέρουμε για την ύπαρξή του.

Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά το Δεινοθήριο της Λέσβου από το ομοίωμα του ζώου που βρίσκεται στον κεντρικό διάδρομο του Μουσείου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από τους ήχους και τις κινήσεις του ζώου και θέλησαν να το ταΐσουν με μαλακά φυλλαράκια από τα δένδρα της αυλής.

Η αναζήτηση της τροφής του Δεινοθηρίου, οδήγησε τα παιδιά στην αίθουσα «Απολιθωμένου Δάσους» όπου έψαξαν να βρουν τα φύλλα που έτρωγε όταν ζούσε στα υποτροπικά δάση κοντά στη λίμνη του Γαβαθά. Έτσι το παιχνίδι της έρευνας τους αποκάλυψε φύλλα Λεύκας, Κανέλλας, Δάφνης, Βαλανιδιάς, Τίλιας, βελόνες Πεύκου, Κουνιγχάμιας και Σεκόιας, όλα τέλεια διατηρημένα στα τμήματα οριζόντων της ηφαιστειακής τέφρας πάνω στα οποία άφησαν το αποτύπωμα τους όταν θάφτηκαν σε αυτήν κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι θησαυροί των εκθεμάτων του Μουσείου, τα απολιθώματα φύλλων, αποτέλεσαν ένα ζωντανό βιβλίο που πρόσφερε ποικίλη γνώση στα παιδιά.

Το ενδιαφέρον των παιδιών κέντρισε επίσης η μεγάλη αφίσα που δείχνει τα ζώα που έζησαν στην ίδια εποχή με το Δεινοθήριο. Και ταυτόχρονα, το μοναδικό απολίθωμα, ηλικίας 18,5 εκατ. ετών, η κάτω γνάθος με τα δόντια του βαυβαρικού Προδεινοθηρίου, από το οποίο σαν αληθινοί επιστήμονες έμαθαν τι πληροφορίες συλλέγονται από τα απολιθωμένα δόντια ενός ζώου.

Στην σπείρα της εξέλιξης, ένα έξυπνο, παραστατικό παιχνίδι - 3διαστατη μακέτα, τα παιδιά γνώρισαν το γεωλογικό χρόνο, εντοπίζοντας την χρονική περίοδο εμφάνισης των Δεινοθηρίων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο εμφάνισης και εξαφάνισης των Δεινοσαύρων καθώς επίσης και της εμφάνισης του ανθρώπινου είδους. Η εκπαιδευτική δράση συμπληρώθηκε με τις ζωγραφιές που δημιούργησαν, αποτυπώνοντας σε ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συνεχίζονται...
Σας περιμένουμε και το επόμενο Σαββατοκύριακο με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση  στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (τηλ. 2253054434).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!