Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

14/07/2023 - 13:24

«Μικροί Παλαιοντολόγοι» στο Σίγρι

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες συμμετέχοντας στο θερινό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι», το οποίο θα υλοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουλίου  και ώρα 10:00 π.μ. στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Τα παιδιά για δύο ώρες γίνονται ερευνητές του Απολιθωμένου Δάσους και βιώνουν την εμπειρία της ανασκαφής φυτικών απολιθωμάτων από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχίζει  με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού  και ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των απολιθωμάτων, των φυτών και των ζώων, των ηφαιστείων, των ορυκτών και πετρωμάτων ξεκινά.

Οι μικροί παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν σταδιακά πληροφορίες για το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου ενώ άγνωστες εικόνες των φυτών που ζούσαν σ’ αυτό πριν 20 εκατομμύρια και των μεγάλων ηφαιστείων της Λέσβου ανακαλύπτονται σταδιακά από τα ίδια τα παιδιά. 

Ακολουθεί η βιωματική δράση στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ, ένα πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάνναβο το οποίο προσομοιάζει την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τμήματα απολιθωμένων φυτών που ζούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, παρατηρούν τα χαρακτηριστικά τους, αναγνωρίζουν το είδος τους, τα συγκρίνουν με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και καταγράφουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση για τη δουλειά του Παλαιοντολόγου.
  • Συζήτηση για βασικές έννοιες όπως απολίθωμα, ανασκαφή, ηφαίστεια, απολιθωμένο δάσος, δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ.ά.
  • Συλλογή πληροφοριών από τα απολιθώματα και τις μακέτες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Ο κρυμμένος θησαυρός».
  • Συζήτηση για τη διαδικασία ανασκαφής απολιθωμάτων και γνωριμία με τα εργαλεία ανασκαφής.
  • Ανασκαφή φυτικών απολιθωμάτων στο εκπαιδευτικό ανασκαφικό σκάμμα ΓΕΩΡΑΜΑ.
  • Αναγνώριση και ταυτοποίηση απολιθωμένων φυτών.
  • Σύνθεση των παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με εκπαιδευτικές καρτέλες.
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη βοήθεια του τετραδίου δραστηριοτήτων «Γεώραμα: Ανακαλύπτω τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!