Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

01/08/2023 - 20:00

Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται την μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού

Μια διαφορετική βραδιά στο Μουσείο

Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 - ώρα 20.00-23.00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται την μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και προσκαλεί όλες και όλους σε μια διαφορετική βραδιά στο Μουσείο με πρωτότυπες δράσεις και προβολές!

Το Μουσείο παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του μέχρι τις 11.00 το βράδυ!

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ με αντικείμενο το μέλλον του Πλανήτη μας,  την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που βρίσκονται καθημερινά στην επικαιρότητα το φετινό καλοκαίρι.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 20.00 με παρουσιάσεις για τις δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος θα παρουσιάσει με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων που υλοποιούνται από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου με θέμα:  "Τα απολιθωμένα δάση της Λέσβου: Αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής -  Σιγρίου 2013-2023".

Τα ευρήματα που βρέθηκαν στο πλαίσιο του έργου των ανασκαφών έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το περιβάλλον και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιόδου πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τη δημιουργία των απολιθωμάτων.

Στη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον 30 νέα είδη φυτών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Στόχος της έρευνας και των έργων ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων είναι η δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου, κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.  Οι επισκέπτες στη διαδρομή τους προς το Σίγρι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και αυτό το μουσείο. Θα σταματούν δηλαδή σε ασφαλή θέση τα οχήματά τους και θα θαυμάζουν τα ευρήματα που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.

Παράλληλα δημιουργούνται ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Αθγούστου ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα νέα απολιθώματα της περιοχής.

Στη συνέχεια η Ελένη Λιάπη Γεωλόγος, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα προσδιορισμού απολιθωμένων φύλλων φυτών που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στην Δυτική Λέσβο!

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!