Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/11/2023 - 14:40

Οι δράσεις του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την κλιματική αλλαγή στην 22η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων

22η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού - Παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την κλιματική αλλαγή

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στην 22η Ετήσια Συνάντηση Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 2023 και οργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. 

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχαν ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου που παρουσίασαν το στρατηγικό σχέδιο του Μουσείου για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται από το Μουσείο. Ειδικότερα, ο Καθ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στις δράσεις που περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του Μουσείου και τη μετατροπή του Μουσείου σε ενεργειακά αυτόνομο, τις δράσεις δενδροφύτευσης στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, τις ερευνητικές δράσεις, την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων και ειδικότερα την έκθεση που παρουσιάζεται τον τελευταίο χρόνο στην Αυστρία, τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Tο θέμα της φετινής συνάντησης «Πώς τα μουσεία αντι-δρούν στην κλιματική αλλαγή;» είχε ως φιλοδοξία να φέρει στο προσκήνιο τον ρόλο των μουσείο στη συνθήκη της κλιματικής κρίσης καθώς και στην ευαισθητοποίηση των μουσείων όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματεύονται το θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

Στην ετήσια αυτή Συνάντηση συμμετείχαν τα Μουσεία Νεότερου Πολιτισμού, οι Διευθύνσεις και οι συνεργαζόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Το πρώτο μέρος της Συνάντηση περιλάμβανε κεντρικές εισηγήσεις εισήγηση για το θέμα και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί ενώ το δεύτερο μέρος περιλάμβανε παρουσιάσεις νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων από τα μουσεία που συμμετείχαν.

Η φετινή Συνάντηση ολοκληρώθηκε με εξαιρετικές παρεμβάσεις και συζητήσεις για τον τρόπο που τα μουσεία μπορούν μέσα από τις εκπαιδευτικές τους δράσεις να αναδειχθούν ως χώροι ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και ενεργοποίησης του κοινού στο θέμα της κλιματικής κρίσης.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee