Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/04/2022 - 16:18

Οι μαθητές του ΓΕΛ Βροντάδου Χίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Βιωματικές Εκπαιδευτικές δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και την ανάδειξη και συντήρηση των απολιθωμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την πραγματοποίηση βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της Λέσβου ως εκπαιδευτικό προορισμό. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Βροντάδου Χίου, πήραν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» και «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε του Σεισμούς». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έμαθαν για τη δημιουργία και την σπουδαιότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπως ακόμα και για το φαινόμενο του σεισμού και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαινόμενο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπου έμαθαν για την δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Γνώρισαν πολλά είδη απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο, όπως επίσης και πολλά απολιθώματα από τη Λέσβο, την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σημερινή μορφή του Αιγαίου. Ακόμα, έμαθαν για τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο πλανήτης και τη διαδικασία δημιουργίας και εξέλιξης των ηφαιστείων και των σεισμών, με τη βοήθεια διαφόρων εκπαιδευτικών κατασκευών του Μουσείου.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έζησαν τη βιωματική εμπειρία διαφόρων σεισμών, μέσα από την σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Μέσα από την συγκεκριμένη δράση είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την βιωματική εμπειρία ενός σεισμού, όπως ακόμα και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει.

Έπειτα, οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά συντήρησης απολιθωμάτων, ακολούθησαν βήμα-βήμα τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως ένα μοναδικό φυσικό μνημείο παγκοσμίως.

Στο τέλος ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησής τους. 

Οι μαθητές του ΓΕΛ Βροντάδου Χίου συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς Καρδαμήλα Μιχαήλ, Κολικιά Μικελία και Καραμανή Στέλιο.

Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Α. Λαμπρακόπουλος, Ε. Κουνιαρέλλη και Ν. Γραμμενόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Επίσης μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Μοιράσου το άρθρο!