Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/05/2019 - 18:11

Παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Λευκωσία

Ένα ταξίδι σε νησιωτικές & ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση στην Ελλάδα και την Κύπρο Εγκαίνια Τρίτη 14 Μαΐου 2019, ώρα 6 μ.μ. Αίθουσα «Ειρήνη», Δήμος Λευκωσίας Κύπρος

Στην Κύπρο θα παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ». Τα επίσημη εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα «Ειρήνη» του Δήμου Λευκωσίας από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο της Κύπρου κα. Κλέλια Βασιλείου.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση παρουσιάζει τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου: η Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Βίκος – Αώος, ο Χελμός – Βουραϊκός και η Σητεία στην Ελλάδα και ο Τρόοδος στην Κύπρο όπως εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα σπονδυλωτών και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία της Γης μας αλλά και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών.

Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους με στόχο να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων μας στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε αλλά και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν την νεότερη κατηγορία αναγνώρισης περιοχών από την UNESCO. Το νέο Πρόγραμμα  της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO” εγκρίθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015. Στο νέο Πρόγραμμά της η UNESCO καθιέρωσε την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση.

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας - Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα» και ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014 - 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Φοιτητές/τριες και Σπουδαστές/τριες

Στην έκθεση οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 22952043 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση geoparktroodos@gmail.com.

Είσοδος για το γενικό κοινό

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τρίτη έως Κυριακή ώρες 10:00-18:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

 

Αίθουσα «Ειρήνη», Δήμος Λευκωσίας (Τέρμα Οδού Λήδρας, Λευκωσία) 

 

Μοιράσου το άρθρο!