Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

22/10/2024 - 13:52

Παρουσίαση του Γεωπάρκου Λέσβου & του Απολιθωμένου Δάσους στο 17ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Γεωπάρκων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου στα πλαίσια του 17ου Συνέδριου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το οποίο διοργανώθηκε στην Ισλανδία  από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Reykjanes

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου από την Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Ισλανδίας κα. Lilja Alfredsdóttir και συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι μεταξύ των οποίων στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη των επιστημονικών Ινστιτούτων, εκπρόσωποι από Γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Τα 20χρονα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Κατά την διάρκεια του 17ο  Συνέδριο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε ειδική εορταστική εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων δράσης από την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στα πλαίσια της οποίας παρουσιάσθηκαν από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο οι δράσεις και τα επιτεύγματα της συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων για την προστασία και ανάδειξη γεωλογικών μνημείων με παγκόσμια ακτινοβολία, που είχαν ως αποτέλεσμα την θεσμοθέτηση του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν Τιμητικά Διπλώματα σε 60 προσωπικότητες από την Ευρώπη που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων τρείς από την Ελλάδα οι Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, Δρ. Ηλίας Βαλιάκος Συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Γεωπάρκων και Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Υπεύθυνη Γραμματείας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

s

Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος,  Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO αναφέρθηκε κατά την πανηγυρική ομιλία στους κύριους σταθμούς της ιστορίας των 20 χρόνων του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων και παρουσίασε μέσα από ιστορικό φωτογραφικό υλικό δράσεις για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και την βιώσιμή ανάπτυξη των Γεωπάρκων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Γεωπάρκου Λέσβου ιδρυτικού μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην κατάρτιση στελεχών των αναγνωρισμένων από την UNESCO Γεωπάρκων, μέσω της διοργάνωσης του ετήσιου προγράμματος κατάρτισης το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Λέσβο. Τόνισε τέλος τα θετικά αποτελέσματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών από την δημιουργία και λειτουργία Γεωπάρκων, τα οποία συνέβαλαν στην μεγάλη ανάπτυξη του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO που περιλαμβάνουν πλέον 213 περιοχές σε 48 χώρες από όλο τον κόσμο καθώς και των συνεχιζόμενων προσπαθειών  για τη δημιουργία νέων σε όλο τον πλανήτη.

Διεθνής αναγνώριση για τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης και ανάδειξης γεωλογικού μνημείου με διεθνή αξία, και οι δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου προκαλώντας ιδιαίτερη εντύπωση και πολλά θετικά σχόλια.

Ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών και παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα επιτυχημένα παραδείγματα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους στις προστατευόμενες περιοχές και τους υγρότοπους της Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, παρουσίασε τις δράσεις προστασίας – ανάδειξης και συντήρησης απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που υλοποιήθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. και για τα αποτελέσματα των εργασιών ανάδειξης, προστασίας των νέων ανασκαφικών θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. 

a

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε επίσης από την Κ. Μπεντάνα η εργασία των Ν. Ζούρου, Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκου, Φ. Καρδάτου σε συνεργασία με την κα. Κατερίνα Στρατάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και την κα. Μαρία Τζουρά, σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Λήμνου με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την γεωλογική κληρονομιά και τους γεώτοπους της Λήμνου αξιοποιώντας εργαλεία εικονικής πραγματικότητας.

Μοιράσου το άρθρο!