Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

02/09/2023 - 18:00

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στα Νέα Πάρκα Απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου

 

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, 18:00 ώρα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας καλεί σε απογευματινή  ενημέρωση-παρουσίαση-ξενάγηση στα νέα πάρκα απολιθωμάτων κατά μηκος του Οδικού Αξονα Καλλονής Σιγρίου το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 18.00-19.30.

Η συστηματική ερευνητική εργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει να αποκαλύπτει τον πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Ειδικότερα η εκδήλωση αφορά το Πάρκο στην περιοχή Ακρόχειρας « Ιωάννης Τουμπελέκης» 7 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου και το Πάρκο « Φυλάκιο» βρίσκεται 3 km πριν από τον οικισμό του Σιγρίου.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη σε όλους τους επισκέπτες με το εισιτήριο του Μουσείου.

Το Πάρκο «Ι. Τουμπελέκης» στην περιοχή Ακρόχειρας

Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων που δημιουργείται στο ύψωμα Ακρόχειρας, “ Ιωάννης Τουμπελέκης» διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών!

Το Πάρκο «Φυλάκιο» Σιγρίου

Το νέο πάρκο απολιθωμάτων Φυλάκιο, μια από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής- Σιγρίου, βρίσκεται 3 km πριν τον οικισμό του Σιγρίου. Πρόκειται για μια σημαντική θέση . Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα μοναδικό σε ανάπτυξη ριζικό σύστημα υποτροπικού δένδρου που έχει αποκαλυφθεί και συντηρηθεί υποδειγματικά. Στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί ιστάμενοι κορμοί δένδρων σε δύο διαδοχικούς ορίζοντες. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει  κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί στις απολιθωματοφόρες θέσεις  και είναι πλέον  προσβάσιμα στο κοινό.

Τα στελέχη του Μουσείου θα παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες τα σημαντικά νέα ευρήματα που έχουν αναδειχθεί στη θέση αυτή καθώς και το όραμα για την δημιουργία ενός νέου υπαίθριου Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου!

Οι ανασκαφές απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή / Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής Σιγρίου - ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων»

Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στα πλαίσια της Πράξης» Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου»

Μοιράσου το άρθρο!