Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

10/05/2023 - 16:03

Το «πράσινο» Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι με ελεύθερη είσοδο δίνοντας την ευκαιρία σε όλους για να γνωρίσουν το «Πράσινο Μουσείο».

Tο θέμα που επέλεξε για το φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM), είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» θέλοντας ο εορτασμός να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, έχοντας τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  Λέσβου από την ίδρυσή του λειτουργεί ως φορέας αειφόρου ανάπτυξης ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά και συγχρονίζεται με τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις, δρομολογώντας πρωτοβουλίες και υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως  η λειτουργία του με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, συμβάλλοντας στην μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Δράσεις του Μουσείου

Το Μουσείο υποδέχεται σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα «Το Πράσινο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του Μουσείου στην  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 11:00 π.μ. και ξενάγηση στο Πράσινο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 12:00 μ.μ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Το ενεργειακά ευφυές Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που απαιτούνται για τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ενέργεια μέσα από τη γνωριμία των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Το Μουσείο αναθεωρεί τη χρήση που κάνει στην ενέργεια και εφαρμόζει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω σωστής διαχείρισης και εφαρμογής κατάλληλων τεχνολογιών. Οι μαθητές ερευνούν όλες αυτές τις δράσεις και ωθούνται να αναλάβουν δράση για τη μείωση και του δικού τους οικολογικού αποτυπώματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση βίντεο για την κλιματική αλλαγή, συζήτηση για βασικές έννοιες, όπως κλίμα, καιρός, κλιματική αλλαγή, ενέργεια, ανακύκλωση, κ.ά. Έρευνα και συλλογή πληροφοριών για το  ενεργειακά ευφυές Μουσείο, με καταγραφή αυτών στις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες, σύνθεση συμπερασμάτων και παιχνίδια

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Κλιματική Αλλαγή: μαθαίνω για τις επιπτώσεις, παρατηρώντας το  Απολιθωμένο Δάσος», το Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να γνωρίσουν τα φυτά που έζησαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τους σύγχρονους απογόνους τους, τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής και  να αναλάβουν δράση για το σήμερα, παρατηρώντας τη βλάστηση την εποχή που ζούσε το Απολιθωμένο Δάσος στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημερινή βλάστηση στον υπαίθριο βοτανικό κήπο του Μουσείου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τα απολιθωμένα φυτά με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», αναζήτηση τεκμηρίων της κλιματικής αλλαγής στα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και συλλογή πληροφοριών στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους και τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και καταγραφή των αποτελεσμάτων σε ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες, εξάγοντας συμπεράσματα για τη συμβολή του Απολιθωμένου Δάσους στη μελέτη του φαινομένου.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee