Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

17/05/2023 - 10:09

Το Πράσινο Μουσείο - Συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα,  δίνοντας την ευκαιρία σε όλους για να γνωρίσουν το «Πράσινο Μουσείο».

Tο θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2023, που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM), είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» θέλοντας ο εορτασμός να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, έχοντας τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους  Λέσβου από την ίδρυσή του προωθεί πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως  η λειτουργία του με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, συμβάλλοντας στην μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Δράσεις του Μουσείου

Το Μουσείο υποδέχεται σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα «Το Πράσινο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του Μουσείου στην  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 11:00 π.μ. και ξενάγηση στο Πράσινο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 12:00 μ.μ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Το ενεργειακά ευφυές Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που απαιτούνται για τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ενέργεια μέσα από τη γνωριμία των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Μουσείο εφαρμόζει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω σωστής διαχείρισης και εφαρμογής κατάλληλων τεχνολογιών. Οι μαθητές ερευνούν όλες αυτές τις πρακτικές και ωθούνται να αναλάβουν δράση για τη μείωση και του δικού τους οικολογικού αποτυπώματος.

Τέλος, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Κλιματική Αλλαγή: μαθαίνω για τις επιπτώσεις, παρατηρώντας το  Απολιθωμένο Δάσος», το Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να γνωρίσουν τα φυτά που έζησαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τους σύγχρονους απογόνους τους, τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής και  να αναλάβουν δράση για το σήμερα, παρατηρώντας τη βλάστηση την εποχή που ζούσε το Απολιθωμένο Δάσος στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και τη σημερινή βλάστηση στον βοτανικό κήπο του Μουσείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!