Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

08/02/2024 - 08:20

Συνάντηση Εργασίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO σχετικά με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τη συνάντηση οργάνωσε η Επιχειρησιακή Γραμματεία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που εδρεύει στη Λέσβο σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος παραπάνω από 300 συμμετέχοντες από όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO συμπεριλαμβανομένου και της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, μέλη της UNESCO και Γεωπάρκα που επιθυμούν να γίνουν μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η εξοικείωση των 195  Διευθύνων και στελεχών των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της Ατζέντας 2030.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καλωσόρισε τους συμμετέχοντες μαζί με τον Kristof Vandenberghe, επικεφαλή του τμήματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο σεμινάριο αφορούσαν την Ατζέντα 2030, γιατί είναι σημαντικοί οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και πώς μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων.

Ειδικότερα, η Ομάδα Εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για τους ΣΒΑ στη γενική εισαγωγή, η Jutta Weber και η Elisabeth Silva πραγματοποίησαν παρουσίαση με θέμα "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και ΣΒΑ: Γιατί είναι ιδανικά μέρη για την εφαρμογή των ΣΒΑ". Η Jutta Weber παρουσίασε επίσης ένα πρότυπο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και τους στόχους του.

Υπήρξαν επίσης παρουσιάσεις καλών πρακτικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, από τον Farid Mohamad Zaini - Rinjani-Lombok Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, την Emmaline Rosado González - Mixteca Alta, Oaxaca Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO (Μεξικό), τον Cristian Ciobanu - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Haţeg Country (Ρουμανία), τον Driss Achbal - M'Goun Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO (Μαρόκο) και από την Jennifer Dingman από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Stonehammer της UNESCO (Καναδάς), τα οποία έχουν πετύχει μέσα από τις πρακτικές τους, αρκετούς από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Μετά από τις παρουσιάσεις υπήρξε μια συνεδρία για να απαντηθούν οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Η Jutta Weber έδωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητες και τις προοπτικές της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων σχετικά με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Την συνάντηση έκλεισε ο καθ. Νικόλαος Ζούρος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων διατυπώνοντας τα συμπεράσματα από την συνάντηση εργασίας για του Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

To Γεωπάρκο Λέσβου πρόκειται να παρουσιάσει τις δράσεις του που εντάσσονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στο ειδικό Σεμινάριο που θα διοργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων τον προσεχή

Μοιράσου το άρθρο!

geotee