Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

03/08/2023 - 10:34

Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ορυκτά και πετρώματα της Λέσβου»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες συμμετέχοντας στο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ορυκτά και πετρώματα της Λέσβου», το οποίο θα υλοποιηθεί το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 10.00 π.μ., στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά γίνονται ερευνητές και καλούνται να αναζητήσουν και να μελετήσουν τα ορυκτά και τα πετρώματα της Λέσβου, άγνωστα τα περισσότερα για τις πολύτιμες ιδιότητες τους και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Κάθε ορυκτό και πέτρωμα έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του χαρακτηριστικά που τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν και να μελετήσουν. Στη συνέχεια, μελετώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά τους καλούνται να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους και να ανακαλύψουν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή μας ζωή και στην εξέλιξη του πολίτισμού μας.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον τρόπο συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων, συλλέγουν τα δικά τους πετρώματα, ταξινομούν, συγκρίνουν και δημιουργούν τη δική τους προσωπική συλλογή .

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση για βασικές έννοιες, όπως δομή της γης, πετρώματα, είδη πετρωμάτων, ορυκτά, φυσικές ιδιότητες ορυκτών κ.ά.
  • Συζήτηση για τα πετρώματα της Λέσβου και το γεωλογικό χάρτη Λέσβου
  • Συλλογή πληροφοριών από τα εκθέματα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου για τα ηφαίστεια και πετρώματα όπως και τα πυριτικά ορυκτά.
  • Παρατήρηση και μελέτη ορυκτών και πετρωμάτων με τη βοήθεια της συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων της μουσειοσκευής «Θεόφραστος: Ηφαίστεια & ηφαιστειακά πετρώματα».
  • Καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων στις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες.
  • Σύνθεση των παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Συζήτηση για τον τρόπο δημιουργίας προσωπικής συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων.
  • Συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στο ύπαιθρο, ταξινόμηση, σύγκριση και δημιουργία της προσωπικής τους συλλογής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ορυκτά και Πετρώματα της Λέσβου» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5).

Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της περιήγησης.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee