Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

04/03/2024 - 10:06

Τι παρατηρήσαμε στη 2η ανοιξιάτικη εξόρμηση στον υγροβιότοπο της Αλυκής Καλλονής

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η δεύτερη ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης φύσης στο υγροβιότοπο της Αλυκής Καλλονής το περασμένο Σάββατο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου /Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

 Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 ολοκληρώθηκε για ακόμη μία φορά,  παρατήρηση  της ορνιθοπανίδας και της χλωρίδας του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής με πλήθος συμμετοχών. Αυτή την φορά ανάμεσα  στους συμμετέχοντες ήταν και το 5ο σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας.

Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων με την καθοδήγηση των στελεχών  της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

Η δεύτερη εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης ξεκίνησε από  το παρατηρητήριο  στην ανατολική πλευρά των αλυκών. Οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν  στον περιμετρικό  χωματόδρομο όπου παρατηρήσαμε μεγάλη ποικιλία πουλιών που βρίσκονταν στον  υγρότοπο για συλλογή τροφής. Η εξόρμηση συνέχισε μέσα απο το παρατηρητήριο όπου ο συμμετέχοντες παρατήρησαν τα διάφορα είδη πουλιών με την βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού του Μουσείου.

Παρατηρήσαμε δεκάδες Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Βαρβάρες, Χουλιαρομύτες, Λευκοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες, Σταχτοτσικνιάδες, Κορμοράνους, Ασημόγλαρους, Χουλιαρομύτες,  και λίγα άτομα ειδών όπως όπως η Τουρλίδα, η Κουρούνα, ο Πρασινοσκέλης, ο Κοκκινοσκέλης, ο Καστανοκέφαλος Γλάρος και μερικές Καστανόπαπιες. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως οι κοριδαλοί.

Γνωρίσαμε επίσης μερικά από τα φυτά των υγροτόπων, την ιδιαίτερη σχέση τους με τους υγροτόπους. Είδαμε από κοντά την Σαλικόρνια, την γλιστρίδα της Θάλασσας, το Αλμυρίκι, τα βούρλα και αλλά υγρολιβαδικά είδη της περιοχής, τα οποία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, συμβάλουν στην επιβίωση των πουλιών και των άλλων έμβιων οργανισμών των υγροτόπων της Αλυκής Καλλονής!

Στο τέλος της παρατήρησης οι μικροί μας φίλοι σημείωσαν στις ειδικές κάρτες αναγνώρισης πουλιών  τα πουλιά που παρατήρησαν.

Στόχος της προσπάθειας  είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών του Γεωπάρκου της  Λέσβου και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.

Τα  πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων αποτελούν σημαντικό μέρος του φυσικού πλούτου της Λέσβου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί, και αποτελώντας πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης.

Οι επόμενες εκδηλώσεις ορνιθοπαρατήρησης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Μαρτίου στις Αλυκές Καλλονής και το Σάββατο 16 Μαρτίου στις Αλυκές Πολυχνίτου.

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Περισσότερα για τους υγροτόπους της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr/el/ygrotopoi.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.grwww.petrifiedforest.grwww.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!