Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/09/2023 - 10:04

Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου - Εξορμήσεις στη φύση

Με συμμετοχή ξένων ορνιθοπαρατηρητών που ήλθαν στη Λέσβο λόγω της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών συνεχίζονται οι δράσεις παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του ΚΠΕΝ Καλλονής.

Οι φετινές φθινοπωρινές εξορμήσεις σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις στη φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων, οι οποίες συνδιοργανόνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,  και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι υγρότοποι της δυτικής Λέσβου αποτελούν πόλο έλξης για τους Έλληνες αλλά ιδίως για πολλούς ξένους ορνιθοπαρατηρήτες από όλον τον κόσμο, που κατακλύζουν τους υγροτόπους χάρη στην αξιόλογη ορνιθοπανίδα και τα ιδιαίτερα είδη πουλιών που φιλοξενεί αυτό το διάστημα, την φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών.

Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εξορμήσεις: την Παρασκευή 8/9 στον ποταμό Τσιχλιώντα, Παρασκευή 15/9, και Σάββατο 16 /9 και  στον ποταμό Τάψα της Φανερωμένης στο Σίγρι,  καθώς και το Σάββατο 9/9 στο Ψαραπόταμο στην  Σκάλα Ερεσού. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τους υγροτόπους αλλά και τα είδη πουλιών που κατοικούν σ’ αυτούς, με τη βοήθεια της μεθόδου της δακτυλίωσης.

Κατά τις εξορμήσεις τις προηγούμενης εβδομάδας παρατηρήσαμε πολλά μεταναστευτικά μικρόπουλα όπως Κιτρινοσουσουράδες, Θαμνοφυλλοσκόπους, Καλαμοποταμίδες, Ψαθοποταμίδες, Καστανολαίμηδες κ.ά. που καταφεύγουν στην πυκνή βλάστηση των εκβολών των χειμάρρων για ξεκούραση και αναζήτηση τροφής. Μέσα στο φθινόπωρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις παρατήρησης των πουλιών κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες για την κάθε εξόρμηση τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee