Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/04/2023 - 11:58

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από τo Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας στη Λέσβο

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από τo Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας, πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από την Παρασκευή 21 έως και τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης της περιοχής Bergstrasse-Odenwald Δρ. Christian Engelhardt καθώς και η Διευθύντρια του Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και συνδιοργάνωση εκθέσεων που είχαν στόχο την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων και την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στη Γερμανία.

 

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης καθώς και το πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων, το οποίο με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους θα συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης και συντήρησης που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι οποίες θεωρούνται πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της προβολής του Γεωπάρκου ως τουριστικού προορισμού ποιότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία θα επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα υπαίθρια Πάρκα επίσκεψης του Απολιθωμένου Δάσους, τους σημαντικούς γεώτοπους της Λέσβου, τους οικισμούς του Μολύβου, της Πέτρας, της Αγιάσου και της Καλλονής. Παράλληλα, θα επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και θα συμμετάσχουν σε δράση παρατήρησης πουλιών. Επίσης έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις τους και γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου και την πλούσια γαστρονομία του νησιού.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα βοηθήσει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην άνθιση μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή της Λέσβου του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Μοιράσου το άρθρο!