Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

29/07/2012 - 15:02

Αναβολή παρουσίασης του βιβλίου της Ν. Λιαρέλλη στο Σίγρι

Ν. Λιαρέλλη - βιβλίο

up date Αναβολή Εκδήλωσης

 

Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναβάλλεται για σοβαρούς λόγους.

 

---------------------------

«Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς»

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, ώρα 19:30 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια … απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς» θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 και ώρα 19.30.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου, ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και η συγγραφέας Νάντια Λιαρέλλη. Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιολίδα, η Νάντια Λιαρέλλη θυμάται και καταγράφει 11 παραμύθια βγαλμένα από το σεντούκι της γιαγιάς της. Παραμύθια με βασιλοπούλες και δράκους, με μάγια και δοκιμασίες για μικρούς και μεγάλους.

Όπως αναφέρει στον επίλογό της η συγγραφέας «Το σεντούκι της Αγγελικής είχε πολλά. Το περιεχόµενό του, µεστό. Με συντρόφεψε στα παιδικά µου χρόνια. Εκτός από τα παραμύθια φυσικά οι θύµησες της γιαγιάς µου αποτελούν πολύτιμο αρωγό στη ζωή µου. Επεχείρησα να καταγράψω ορισμένα από τα παραμύθια. Παραμύθια που η γιαγιά ήξερε από τα δικά της παιδικά χρόνια. Άλλα τα είχε ακούσει από τις φίλες της στη γειτονιά µας στον Πειραιά. Από τις Πολίτισσες, τις Καρπάθιες, τις Κρανιδιώτισσες, τις Μανιάτισσες. Είµαι µάνα, έχω µεγαλώσει δυο παιδιά και τα παραµύθια της Αγγελικής τούς άρεσαν. Σκέφθηκα ότι αυτές οι διηγήσεις µπορεί να είναι χρήσιµες και για άλλα παιδιά. Έτσι, τα ανέσυρα από τη µνήµη µου. Προσπάθησα να τα καταγράψω όπως ακριβώς τα είχα ακούσει. Σεβάστηκα τις παραστάσεις, τους συµβολισµούς, τους µύθους, τα στερεότυπα, τα πρότυπα αυτής της εποχής, αλλά και των προηγούµενων, αφού πολλά από τα παραµύθια έρχονταν από παλαιότερα χρόνια. ∆εν ήταν στόχος µου ούτε η µεταφορά των παραµυθιών στο σηµερινό γίγνεσθαι, ούτε η προσωπική καταγραφή, ούτε η πνευµατική ιδιοκτησία, ούτε η λογοτεχνική αναφορά και φυσικά ούτε η διασκευή τους. Απλά επιθυµούσα να παρουσιάσω ένα κοµµάτι από το σεντούκι της Αγγελικής.» Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!