Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

21/01/2014 - 23:34

Απολογισμός Δράσεων Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

>Εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας Απολογισμός δραστηριοτήτων έτους 2013

Βράβευση σχολικών μονάδων και φορέων της Λέσβου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Κατακλύστηκαν οι εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τους φίλους του στην εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας και τον ετήσιο απολογισμό δράσεών του για το έτος 2013, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Σίγρι.

Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου και ο Διευθυντής Ν. Ζούρος.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Δ. Μήττας, ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Κουμαράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Καρδαράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Αθανασιάδης, ο τ. Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ι. Τσακίρης, οι Πρόεδροι των Τ.Σ. Σιγρίου και Άντισσας κ. Π. Τσίκνας και κ. Κ. Αμπατζής, ο εκπρόσωπος της AEGEAN κ. Π. Επιτροπάκης, ο Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Π. Ελευθερίου, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καδλέλλη, οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Άντισσας «Τέρπανδρος», Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Πολιχνίτου «Ο Μπάλος», του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξεναγών, εκπαιδευτικοί και μαθητές, πολλοί κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.

Στο μήνυμα του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Αθανασίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, που εδώ και μια δεκαετία έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και πρόσφατα όλο το νησί μας, αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα από τα στοιχεία που τονίζουν την μοναδικότητά του, ένα αξιοθέατο που δυσκολεύεται ο επισκέπτης να συναντήσει αλλού. Εξερχόμενοι από μια από τις δυσκολότερες εποχές που έχει ζήσει η χώρα μας, και μαζί με αυτήν φυσικά και η Λέσβος, πρέπει να μάθουμε την μοναδικότητά μας να την αξιοποιούμε καλύτερα, την ομορφιά του τόπου μας να την κάνουμε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και με βιώσιμη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που χάρισε στο νησί μας η φύση να παράγουμε πλούτο που θα διασφαλίσει την απασχόληση, την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών μας».

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες και το ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου που ξεκίνησε το 1985 όταν ανατέθηκε η μελέτη για την ανέγερση του. Η παραχώρηση του οικοπέδου μετά από πρόταση του Προέδρου του Σιγρίου Κ. Αθανασιάδη. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν η πρόταση του ως Υφυπουργός Πολιτισμού για την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το 1994 μαζί με τον Οργανισμό για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια από το Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Καρδαράς, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Ν. Γιακαλή, ευχήθηκε για τη νέα χρόνια και τόνισε τη συμβολή του Μουσείου στην ανάπτυξη της περιοχής της δυτικής Λέσβου. Επίσης, αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου όλα αυτά τα χρόνια που έχουν οδηγήσει στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του Μουσείου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Αθανασιάδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσου και τόνισε το ρόλο του Μουσείου από την ίδρυσή του στην ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

 

Απολογισμός δράσεων 2013

Ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου  για το έτος 2013 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του Μουσείου για τo 2014. Το 2014 σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για το Μουσείο καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Μουσείο Ιδρύθηκε  το 1994 με το Νόμο Ν.2260 (ΦΕΚ 204 /Α/5-12-1994) με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και φύλαξη του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Ο απολογισμός δραστηριοτήτων του Μουσείου για το 2013 ήταν ιδιαίτερα πλούσιος καθώς το Μουσείο έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό φορέα, πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών, την έρευνα, ανασκαφές, συντηρήσεις, ανάδειξη και προστασία απολιθωμάτων, την διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων, τη δημιουργία νέων εκδόσεων, την υλοποίηση δράσεων προβολής, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών αλλά και την προβολή και ανάδειξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Το Μουσείο μέσω των δράσεών του ενημέρωσε 127.767 επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της λειτουργίας του. Πρόκειται για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό του Μουσείου και των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και των μεγάλων εκθέσεων του Μουσείου που παρουσιάστηκαν στη Γερμανία και στη Θεσσαλονίκη.

Με εντατικούς ρυθμούς υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων στη νησίδα Νησιώπη στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση Απολιθωμένου Δάσους νησίδας Νησιώπης» στο ΕΣΠΑ– ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 116 ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί, ρίζες, ριζικά συστήματα και κλαδιά, εντυπωσιακές εμφανίσεις κωνοφόρων και αγγειόσπερμων απολιθωμένων φυτών, κυρίως σεκόιες, προγονικές μορφές πεύκων, βαλανιδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες. Από τις ερευνητικές εργασίες αποκαλύφθηκε ότι η Νησιώπη αποτελεί ένα μοναδικά πλούσιο οικοσύστημα με μεγάλη ποικιλία φυτών, ζώων αλλά και βενθικής χλωρίδας και πανίδας.

Έργα προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους υλοποιήθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.  Από τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο εντυπωσιακά νέα ευρήματα έχουν έρθει στο φως κατά μήκος του δρόμου στις οποίες έχουν εντοπισθεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η προσπάθεια του Μουσείου για διεθνή προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το Μουσείο οργάνωσε ειδικές δράσεις προβολής στο εξωτερικό όπως στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Κορέα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τη διάρκεια συμμετοχής του Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου, σε μεγάλα συνέδρια αλλά και σε ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες προσκλήθηκε ως κεντρικός ομιλητής, παρουσιάζοντας τη μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου.

Μεγάλη ήταν η προβολή που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία στα πλαίσια παρουσίασης της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στο Messel Pit της Γερμανίας με χορηγό την AEGEAN AIRLINES. Την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότερα από 60.000 άτομα όλων των ηλικιών τόσο από τη Γερμανία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσο και από πολλές χώρες από όλο τον κόσμο, επισκέπτες του Μουσείου του Μέσσελ.

Παράλληλα, το Μουσείο τη χρονιά που πέρασε οργάνωσε την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους», η οποία φιλοξενείται από 19 Φεβρουαρίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS στη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες από τις 23 Φεβρουαρίου 2013 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα έχουν περιηγηθεί στην έκθεση. Μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα, την περιοχή της Θεσσαλονίκης και την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά της προγράμματα αλλά και καλοκαιρινοί επισκέπτες της πόλης της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ταξιδέψει μέσα από την έκθεση που προβάλει τις ομορφιές της Λέσβου και του Αιγαίου.

Πλούσιες ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Περιοδικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, εορτασμός διεθνών ημερών αλλά και η 14η Γιορτή Αγροτουρισμού συγκέντρωσαν πλήθος επισκεπτών και προσέφεραν μια ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας στην περιοχή της δυτικής Λέσβου. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου οργανώθηκαν ποιοτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Προγράμματος «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ενώ σε συνεργασία με την Κ’ ΕΠΚΑ & την 14η ΕΒΑ υλοποιήθηκαν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», μια πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιούνται από το Μουσείο. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συμμετείχαν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα αλλά και το καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των μαθητών για το σεισμικό κίνδυνο. Το Μουσείο οργάνωσε τη χρονιά που μας πέρασε ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβου μέσα από δράσεις ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους».

Το 2013 το Μουσείο διοργάνωσε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στα οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές από όλο τον κόσμο καθώς και το Σεμινάριο Επιμόρφωσης του τοπικού πληθυσμού για το Γεωπάρκο Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε τη χρονιά που μας πέρασε και η συνεργασία του Μουσείου με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, στα πλαίσια της οποίας μαθητές από τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα συντήρησης απολιθωμάτων.

Αποτέλεσμα των επιτυχημένων δραστηριοτήτων του Μουσείου ήταν ότι κατάφερε με επιτυχία να λειτουργήσει το 2013 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, καταφέρνοντας άριστα να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο.

Τιμητική διάκριση σε φορείς & σχολικές μονάδες

Στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκε από το Μουσείο ειδική τιμητική διάκριση στην AEGEAN AIRLINES για τη στήριξή της στην παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου “Ένας ξεχωριστός επισκέπτης στην απολιθωματοφόρα περιοχή του Μέσσελ: Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου” η οποία παρουσιάστηκε στο Μουσείο - Κέντρο Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” στο Μέσσελ της Γερμανίας. Το δίπλωμα παρέλαβε ο Διευθυντής Πωλήσεων Νήσων Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου της AEGEAN κ. Πάρις Επιτροπάκης

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε συλλόγους και φορείς της Λέσβου οι οποίοι ενίσχυσαν τις δράσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2013 και πρόβαλαν το Γεωπάρκο Λέσβου. Ειδικότερα τιμήθηκαν η Λεσβιακή Παροικία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άντισσας «Τέρπανδρος» & το Τοπικό Συμβούλιο Άντισσας, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογο Πολιχνίτου «Ο Μπάλος» και η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, οι οποίοι οργάνωσαν ειδικές δράσεις ενημέρωσης για το Γεωπάρκο Λέσβο στην Άντισσα, τη Γέρα, τον Πολιχνίτο, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα, γνωρίζοντας τόσο στους κατοίκους της Λέσβου όσο και στους επισκέπτες του νησιού τα μοναδικά χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ένα μοναδικό τόπο σε παγκόσμιο επίπεδο για την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό.

Για τη συνεργασία του και ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης στήριξης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου, του απονεμήθηκε ειδικό τιμητικό δίπλωμα.

Τιμητικές διάκρισεις για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2013 απονεμήθηκαν επίσης στο Νηπιαγωγείο Σιγρίου, το Νηπιαγωγείο Βαρειάς, το Νηπιαγωγείο ΜΗΤΕΡΑ, το Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου, το Δημοτικό Σχολείο Ερεσού, το Γυμνάσιο Ερεσού, το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το ΕΠΑΛ Καλλονής και το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας.

 

Συναυλία με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μοναδικές μελωδίες με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τους μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με τη συνοδεία στην κιθάρα του μουσικοδιδάσκαλου Κώστα Ζαφειρίου. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Μοιράσου το άρθρο!