Αξιολόγηση Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από την UNESCO
Εμπειρογνώμονες από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων βρίσκονται στη Λέσβο προκειμένου να αξιολογήσουν το Γεωπάρκο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Στη Λέσβο θα βρίσκεται από 24 έως και 27 Ιουνίου 2011 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
Η Επιτροπή αποτελείται από το Καθηγητή Changxing Long από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Γεωπάρκων και τον Δρ. Andrea Schueller, Διευθυντή του Φυσικού Πάρκου - Γεωπάρκου Vulkaneifel από την Γερμανία και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από το 2000 ενώ από το 2004 έχει ενταχθεί από την UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, μέσω του οποίου έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί τέσσερα Γεωπάρκα, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη στην Κρήτη, το Πάρκο Χελμού-Βουραικού στην Πελοπόννησο καθώς και ο Βίκος-Αώος στην Ήπειρο.
Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά γεωπάρκα και η διαδικασία αξιολόγησης τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις το 2004 και το 2007, το Απολιθωμένο Δάσος συγκέντρωσε τη υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των Ευρωπαϊκών γεωπάρκων και αναδείχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο. Παράλληλα, ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος ασκεί καθήκοντα συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και οι δράσεις του θεωρούνται πρότυπο για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε προστατευόμενες περιοχές.