Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

03/08/2012 - 16:20

Έκθεση ζωγραφικής Χαράλαμπου Καπτζή στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Έκθεση ζωγραφικής Χαράλαμπου Καπτζή στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

style="text-align: justify; ">Έκθεση ζωγραφικής του Χαράλαμπου Καπτζή   με τίτλο  Εικόνες από την παλιά Λέσβο
 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
 
Διάρκεια έκθεσης: 2 – 19 Αυγούστου 2012
 
Έκθεση λαϊκής ζωγραφικής του Χαράλαμπου Καπτζή φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Η έκθεση θα διαρκέσει από 2 έως 19 Αυγούστου 2012. Ο Χαράλαμπος Καπτζής, ο οποίος καταγόνταν από το Σκαλοχώρι, απεβίωσε το 2008 με τελευταία του επιθυμία να εκτεθούν τα έργα του στη Λέσβο. Την επιθυμία του αυτή εκπληρώνουν τα παιδιά του παρουσιάζοντας τα έργα του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η πηγαία έμπνευση, η βιωματική αποτύπωση στο τελάρο στιγμιότυπων της ίδιας της ζωής του καλλιτέχνη, η αναφορά στην ελληνική παράδοση, τα ζωντανά κι αληθινά χρώματα, η αφέλεια αλλά κι η γνησιότητα του ασπούδαστου εμπειρικού ζωγράφου, που παρατηρεί και καταγράφει πρόσωπα και πράγματα περισσότερο με της ψυχής τα μάτια παρά με του μυαλού τη γνώση, η αισιόδοξη διάθεση που ξεπηδά μέσα από τους πίνακές του, χαρακτηρίζουν το έργο του Καπτζή.
Η θεματολογία του πλουσιότατη, κατά κύριο λόγο νησιώτικη και μάλιστα Μυτιληνιά. Ψαράδικα λιμανάκια με βάρκες, γρι-γρι και δίχτυα και ψαράδες. Στενά δρομάκια με καλντερίμια, σπίτια πετρόκτιστα, πλατείες με αμαξάκια, ταβέρνες, καφενεία, πανηγύρια, παλιοί τεχνίτες, εκκλησάκια, εσωτερικά παραδοσιακών σπιτιών, όλα μας ζωντανεύουν μνήμες ελληνικές που κινδυνεύουν να χαθούν.
 
Χαράλαμπος Καπτζής
Ο Χαράλαμπος Καπτζής γεννήθηκε το 1923 στο Σκαλοχώρι Λέσβου από γονείς Μικρασιάτες από τα Μοσχονήσια. Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη και το 1946 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με την οικογένειά του και ζωγραφίζει, ζωγραφίζει, ζωγραφίζει. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ευελπίδων του Δήμου Αθηναίων, στο πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων του Δήμου Αθηναίων, στο Υπουργείο Αιγαίου, στο πνευματικό κέντρο Δήμου Ζωγράφου, στην  Galleria “ARTIBUS”, στο Δήμο Σπατών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μηθύμνης Λέσβου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Τήνου, στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού.
Έργα του κοσμούν το «Musée International d'Art Naïf» στη Νίκαια της Γαλλίας. Από το 1996 είναι μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών και μέλος του πνευματικού και πολιτιστικού Σωματείου «Πανελλήνιος Εταιρεία Πολιτισμού». Έχει τιμηθεί  από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συμμετοχή του στην ανύψωση και καλλιέργεια του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2008, μια μέρα μετά τη λήξη της τελευταίας του ατομικής έκθεσης

Μοιράσου το άρθρο!