Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/09/2012 - 14:17

Επίσκεψη Κινέζικης Αντιπροσωπείας στη Λέσβο και στο Απολιθωμένο Δάσος

Επίσκεψη Κινέζικης Αντιπροσωπείας στη Λέσβο και στο Απολιθωμένο Δάσος

>Yψηλού επιπέδου Κινεζική αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Sanquingshan της επαρχίας Jiangxi επισκέπτεται τη Λέσβο και  το Απολιθωμένο Δάσος

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, αναγνωρίζεται πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως ανεκτίμητης αξίας φυσική κληρονομιά της ανθρωπότητας και πρότυπο για την ανάδειξη φυσικών μνημείων προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και κυβερνητικών φορέων που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης του 

Στα πλαίσια αυτά έρχεται στη Λέσβο την προσεχή Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Λέσβο 8μελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της επαρχίας Jianxi  με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης MAOLIN XIE τον αντιδήμαρχο της Πόλης Shangrao YINJIAN ZHU και τον γενικό Διευθυντή της Κυβέρνησης της Επαρχίας ZHIFEI XIAO. Στην αντιπροσωπέια συμμετέχει επίσης ο Αν. Διευθυντής του Γεωπάρκου του Βουνού Sanqing QIZHI ZHA.
Η Υψηλόβαθμη αντιπροσωπέια θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και θα επισκευθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  καθώς και άλλα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου
To Γεωπάρκο του Βουνού Sanquing έχει χαρακτηρισθεί ήδη Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και Απόθεμα της Βιόσφαιρας, ενώ βρίσκεται υπό εξέταση ο φάκελος υποψηφιότητας του για ένταξη στο Παγκόσμιο Δικτυο Γεωπάρκων όπως συμβαίνει και με το Γεωπάρκο Λέσβου.
To Γεωπάρκο του Βουνού Sanquing αποτελεί μια ορεινή περιοχή από γρανιτικά πετρώματα τα οποία έχουν σχηματίσει εντυπωσιακότατες βραχομορφές από λεπτές κολώνες και κορυφές που δημιουργούν ένα πελώριο πέτρινο δάσος το οποίο περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακά πλούσιο σύγχρονο δασικό οικοσύστημα με πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτά και ζώα, ανάμεσα στα οποία ενδημικά είδη φυτών μοναδικά στη Κίνα.  Αποτελεί επίσης ένα πολιτιστικό πάρκο ιδιαίτερης αξίας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ιερούς τόπους του ταοϊσμού με αρχαίους ναούς, παρεκκλήσια και άλλα μνημεία που είναι επισκέψιμο χάρης στο τεράστιο δίκτυο μονοπατιών και 15.000 σκαλοπάτια χαραγμένα στα γρανιτικά πετρώματα που οδηγούν στην κορυφή του βουνού.  Αποτελεί λοιπόν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό μνημείο, ένα βοτανικό παράδεισο και ένα πολιτιστικό μνημείο  που  δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες.
Η επίσκεψη Κινέζικης Αντιπροσωπείας γίνεται προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να εξετασθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με στόχo την  υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Sanquingshan, που βρίσκεται στην Κεντρική Κίνα (Jiangxi Province) στους τομείς της τουριστικής προβολής, της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και της εκπαίδευσης.
 
Τα γεωπάρκα προστατεύουν την γεωλογική κληρονομιά συνεισφέροντας στην τοπική ανάπτυξη
Η Κινεζική Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και ανταλλαγές για τη δημιουργία γεωπάρκων την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς.  Ήδη εδώ και δέκα χρόνια η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η δημιουργία γεωπάρκων είναι ραγδαία, χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες που ξεκίνησαν με την υποστήριξη της Κυβέρνησης για την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Γεωπάρκων στο οποίο συμμετέχουν 180  γεωπάρκα  από τα οποία τα 27 έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δικυο Γεωπάρκων της UNESCO. Εδώ και 20 χρόνια γεωεπιστήμονες προώθησαν την ιδέα της ανάδειξης και σήμανσης σημαντικών γεωλογικών μνημείων και περιοχών ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με την τοποθέτηση ειδικών ενημερωτικών πινακίδων και τη δημιουργία τοπικών μουσείων και κέντρων πληροφόρησης. Σήμερα τα Γεωπάρκα της Κίνας αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και συγκεντρώνουν πολλά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας καθοριστικά  στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.     

Μοιράσου το άρθρο!