Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

25/05/2013 - 05:27

Ημερίδα: Απολιθώματα του Αιγαίου, ένα Παράθυρο στο Παρελθόν

Ημερίδα: Απολιθώματα του Αιγαίου, ένα Παράθυρο στο Παρελθόν

ign="center">Ημερίδα «ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» στα πλαίσια παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης

«ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Με την ημερίδα «Απολιθώματα του Αιγαίου: ένα Παράθυρο στο Παρελθόν» ολοκληρώθηκε ο κύκλος επιστημονικών ημερίδων που πλαισίωσαν την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» η οποία παρουσιάζεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Στόχος της εκδήλωσης, που εντάχθηκε στον εορτασμό από τα τρία συνεργαζόμενα μουσεία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013, ήταν η παρουσίαση σημαντικών οργανισμών που έζησαν κατά το παρελθόν στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη των απολιθωμάτων τους σχετικά με τη γεωλογική εξέλιξη αλλά και την εξέλιξη των περιβαλλόντων και οικοσυστημάτων στην περιοχή του Αιγαίου.

Στην έναρξη της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Δημήτριο Κωστόπουλο ο τρόπος με τον οποίο ο χώρος του Αιγαίου έχει λειτουργήσει, κατά τα τελευταία 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια, ως γέφυρα μεταναστεύσεων θηλαστικών ζώων μεταξύ Ευρώπης-Ασίας-Αφρικής. Κλιματικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες οφείλονταν σε μεγάλης έκτασης οριζόντιες ή κατακόρυφες μετακινήσεις τμημάτων του φλοιού της γης, οδήγησαν σε μετακινήσεις ζώων αλλά και σε αλλαγές στη φυσιολογία πολλών ζώων με αποτέλεσμα την εξέλιξή τους μέσα στο γεωλογικό χρόνο.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Κουφό στοιχεία της εξέλιξης του ανθρώπου, ξεκινώντας από τα πρώτα ανθρωποειδή πρωτεύοντα που έζησαν πριν από 10 περίπου εκατομμύρια χρόνια μέχρι και σήμερα, ενώ τονίστηκαν ιδιαίτερα τα απολιθώματα σημαντικών πρωτευόντων από το χώρο του Αιγαίου, πολλά από τα οποία συμβάλουν ουσιαστικά στη μελέτη της εξέλιξης του ίδιου του ανθρώπου.

Στην τρίτη διάλεξη, η Επιμελήτρια της Παλαιοντολογικής Συλλογής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κατερίνα Βασιλειάδου παρουσίασε στο κοινό πληροφορίες για το μοναδικό γεωλογικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δίνοντας πληροφορίες τόσο για τα φυτά όσο και για τα ζώα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, απολιθώματα των οποίων έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Λέσβου. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των παρευρισκόμενων στην περιοδική έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους».

Μοιράσου το άρθρο!