Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

20/08/2012 - 14:11

Με επιτυχία η διάλεξη του Δρ Ιωάννη Κουρτζέλλη για την Αρχαία Αντίσσα

Με επιτυχία η διάλεξη του Δρ Ιωάννη Κουρτζέλλη για την Αρχαία Αντίσσα

Άποψη της αρχαίας Άντισσας και του μετέπειτα Οβρυοκάστρου από νότια

Kαλόχτιστος Αποθήκας στα νότια σύνορα της Ερεσίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Ιωάννη Κουρτζέλλη, Δρ. Αρχαιολόγου της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με θέμα «Οι επικράτειες της Αρχαίας Άντισσας και Αρχαίας Ερεσού. Πολιτιστικά μνημεία στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
Το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, γνώρισε τα άγνωστα αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακά μνημεία και ιστορικά κατάλοιπα που μαρτυρούν την ισχύ που είχαν οι δύο μεγάλες πολιτικές επικράτειες που αναπτύχθηκαν στους ιστορικούς χρόνους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την επικράτεια της Αντίσσης και την επικράτεια της Ερεσού. 
Η διάλεξη, με παράλληλη προβολή εντυπωσιακών φωτογραφιών, επικεντρώθηκε κυρίως στα ευρήματα της αρχαιότητας, με αναφορές όμως και στα χριστιανικά, οθωμανικά και νεώτερα μνημεία που εντοπίζονται στα όρια των δύο επικρατειών και καθιστούν τη δυτική Λέσβο έναν ολοκληρωμένο πολιτιστικό προορισμό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Δείγματα του αρχαίου πολιτισμού βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε όλη την έκταση του απολιθωμένου δάσους, όπως δημόσια και οχυρωματικά έργα, λιμενικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οικιστικά κατάλοιπα, νεκροπόλεις κ.α.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αρχαίας Άντισσας και Αρχαίας Ερεσού, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα άγονο και δυσπρόσιτο φυσικό τοπίο, το οποίο όμως δάμασαν και με αξιοθαύμαστη φιλοπονία καλλιέργησαν και εκμεταλλεύτηκαν. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Καθημερινά 10:00 – 18:00).
 

Μοιράσου το άρθρο!