Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/11/2013 - 16:48

Ο Νίκος Ζούρος στην 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO - Έγκριση ψηφίσματος για τα Γεωπάρκα

yle="text-align: justify;">37η Γενική Συνέλευση UNESCO - Έγκριση ψηφίσματος για τα Γεωπάρκα

Η 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO  που πραγματοποιείται στο Παρίσι από τις 5 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των 193 κρατών μελών, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καλείται να αποφασίσει τις στρατηγικές και το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας που αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς δράσης του διεθνούς οργανισμού και τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από την UNESCO την προσεχή διετία. Παράλληλα η Γενική Διάσκεψη επανεξέλεξε την κα I. Bokova στη θέση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO.

Το ψήφισμα για τα Γεωπάρκα

Στα πλαίσια της 37ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προγράμματος δράσης στον τομέα των Επιστημών και εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για τα Γεωπάρκα το οποίο είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή.

Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Ζούρος ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα μας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Φυσικών Επιστημών ενώ ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην ειδική συνεδρία για τον καθορισμό της πολιτικής του διεθνούς Οργανισμού στον τομέα των Γεωπάρκων.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τα Γεωπάρκα, παρουσιάσθηκε η θετική εμπειρία από πολλές χώρες και υποστηρίχτηκε η ανάγκη υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η Ελλάδα μαζί με τους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας που διαθέτουν ήδη Γεωπάρκα, καθώς και χωρών της Αφρικής  όπως της Γκάνας, της Ουγκάντας, του Κεμερούν, της Κένυας, της Τανζανίας, του Νίγηρα, της Ζάμπια καθώς και του Ομάν, της Ταϊλανδής και της Γουατεμάλας που προσβλέπουν στην ίδρυση νέων Γεωπάρκων,  υποστήριξαν θερμά το σχέδιο απόφασης που ζητά από την UNESCO την ενίσχυση της υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την αναβάθμιση της λειτουργίας και ανάπτυξης των γεωπάρκων.

Τελικά το σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Η εισήγηση για την ενίσχυση των Γεωπάρκων

Ο Ν. Ζούρος στην εισήγηση του επισήμανε τη συνεχή υποστήριξη της UNESCO τα τελευταία 10 χρόνια για την ίδρυση και λειτουργία Γεωπάρκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου από 100 Γεωπάρκα σε 30 χώρες του κόσμου.

Από την Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως γεωπάρκα 4 περιοχές, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, η περιοχή Χελμού – Βουραικού στην Πελοπόννησο και η περιοχή Βίκου - Αώου στην Ήπειρο.

Μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων ενθαρρύνονται οι τοπικές αρχές και φορείς από όλο τον κόσμο να διατηρήσουν την ποικιλομορφία του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της αξιοποίησης της μοναδικής τους κληρονομιάς και ταυτότητας.

Η δύναμη της πρωτοβουλίας των Γεωπάρκων στηρίζεται στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και την κάλυψη αναγκών σε τοπικό επίπεδο χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των φυσικών μνημείων και του περιβάλλοντος.

Τα Γεωπάρκα μέσω της ανάδειξης φυσικών μνημείων υπηρετούν τις κύριες προτεραιότητες δράσης της UNESCO:

  • αποτελούν άριστα πεδία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικότερα την εκπαίδευση για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και για την κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή υλοποιούνται σε πολλά Γεωπάρκα.
  • παρέχουν σημαντικά αποτελέσματα στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και συμβάλλουν στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων μέσα από τη προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας  (π.χ. μέσω της λειτουργίας γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών)
  • προωθούν την απασχόληση και την κατάρτιση νέων σε καινούρια πεδία δραστηριότητας και διοργανώνουν διεθνή σεμινάρια και σχολεία με συμμετοχές και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την τελευταία 10ετία υπό την αιγίδα της UNESCO και μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, σημαντικά γεωλογικά μνημεία έχουν πλέον αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και υποστηρίζονται μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και προσωπικού.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υποδομών αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε το έμβλημα του να αποτελεί κορυφαίο σήμα ποιότητας στον τομέα του γεω-τουρισμού. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσει ότι τα Γεωπάρκα διατηρούν υψηλού επιπέδου λειτουργία και υπηρεσίες προς τους επισκέπτες τους, εφαρμόζει διαδικασία αξιολόγησης για τα νέα μέλη και επαναξιολόγησης κάθε 4 χρόνια για τα μέλη του από ανεξάρτητες διεθνείς επιτροπές που απαρτίζονται από διεθνούς κύρους επιστήμονες.

Μοιράσου το άρθρο!