Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

12/07/2018 - 20:00

Ολοκλήρωση της παρουσίασης της έκθεσης ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους στο ΣΙΚΑΓΟ των ΗΠΑ

yle="text-align: justify;">Από το Νοέμβριο του 2015 η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πρόβαλε στην Αμερική την ομορφιά των τοπίων των νησιών του Αιγαίου

Μετά από 3 χρόνια επιτυχημένης παρουσίασης στο Σικάγο ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου 2018 η παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο National Hellenic Museum των ΗΠΑ. Η έκθεση γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.


Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.
Σπαράγματα απολιθωμένων κορμών, τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου, ορυκτά, πετρώματα, απολιθώματα, πλούσιο φωτογραφικό 8υλικό, αναπαραστάσεις και οτπικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, παρουσιάζουν και ερμηνεύουν τις γεωδυναμικές διεργασίας και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος και την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων.
Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2015 από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Βλαζάκη και την επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα χιλιάδες επισκέπτες τόσο Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό όσο και μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του Σικάγου. Παράλληλα, υλοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ενημερώσεων σε μικρούς μαθητές και νέους ενώ δεκάδες ήταν και τα δημοσιεύματα και στα ΜΜΕ, προβάλλοντας τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου στις ΗΠΑ.


Τη έκθεση επισκέφτηκε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.


Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ευρήματα απολιθωμένου του Θαλάσσιου Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.


Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις:
Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους.
Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.


Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των πέντε Ελληνικών Γεωπάρκων που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO, της Γεωπάρκου Λέσβου, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραικού, του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και του Γεωπάρκου Σητείας.

Μοιράσου το άρθρο!