Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

22/10/2012 - 14:10

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι Νησιωτικών Πανεπιστημίων περιηγήθηκαν στο Γεωπάρκο Λέσβου

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι Νησιωτικών Πανεπιστημίων περιηγήθηκαν στο Γεωπάρκο Λέσβου

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι Νησιωτικών Πανεπιστημίων περιηγήθηκαν στο Γεωπάρκο Λέσβου

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι Νησιωτικών Πανεπιστημίων περιηγήθηκαν στο Γεωπάρκο Λέσβου

Πρυτάνεις και εκπρόσωποι Νησιωτικών Πανεπιστημίων επισκέφθηκαν μνημεία και θέσεις γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

 

Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αποτέλεσε η περιήγηση των Πρυτάνεων και εκπροσώπων των μελών του Δικτύου Νησιωτικών Πανεπιστημίων στο Γεωπάρκο Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του  2ου Διεθνούς Συνέδριου «Νησιά και Βιωσιμότητα: Ταυτότητες, Ανάπτυξη, Διαχείριση και Σχεδιασμός» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Λέσβο, στις 19 - 21 Οκτωβρίου 2012.

Η γνωριμία με τα μνημεία και θέσεις γεωλογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο του προβληματισμού των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τοπικών πόρων των νησιών ως μοχλών ανάπτυξης. Καθώς τα νησιά είναι προικισμένα με μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων ως κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης καθώς και για την βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτισμικό σύστημα.

Η ποικιλία των τοπίων και το πλέγμα των  θέσεων ενδιαφέροντος με γεωλογική, οικολογική και πολιτιστική αξίας – όπως έγινε φανερό με τον καλύτερο τρόπο κατά την διάρκεια της περιήγησης - καθιστούν τη Λέσβο ένα ελκυστικό προορισμό με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού ποιότητας και ποικίλων θεματικών μορφών τουρισμού.  

Η παρουσίαση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου έγινε από τον Αν. Καθηγητή Ν. Ζούρο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Κορσικής, Cagliari Σαρδηνίας,  Las Palmas de Gran Canaria, Sasari Σαρδηνίας, Μάλτας, La Laguna στα Κανάρια Νησιά. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχαν οι Αντιπρυτάνεις Ν. Σουλακέλλης και Ι. Κάλλας. Συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης.

 

Η περιήγηση περιλάμβανε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Γεωλογικοί σχηματισμοί Μυτιλήνης και ο λεσβιακός ελαιώνας
  • Η δημιουργία κόλπου Γέρας, το μεγάλο γεωλογικό ρήγμα Λάρσου, οι υγρότοποι  της περιοχής Ντίπι και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο.
  • Ποικιλότητα γεωλογικών σχηματισμών  και βλάστηση.
  • Τα πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύως και το πευκοδάσος της Κεντρικής Λέσβου
  • Ο κόλπος Καλλονής, οι υγρότοποι και η ορνιθοπανίδα, το Ιερό των Μέσων και η Αρχαία Πύρρα. Η ακτή του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου.
  • Τα ηφαίστεια στην κεντρική Λέσβο. Ηφαιστειακοί σχηματισμοί και Γεωμορφές.
  • Η μονή Λειμώνος
  • Ο ηφαιστειακός κρατήρας της Βατούσας και το Φαράγγι του Βούλγαρη.
  • Οι ηφαιστειακοί δόμοι του Ορδυμνου, οι βυζαντινές Φρυκτωρίες και η μονή Υψηλού
  • Το Απολιθωμένο Δάσος

 

Ακολούθησε παρουσίαση στο Μουσείο φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και επιστημονική ενημέρωση τους εκθεσιακούς χώρους και στην περιοδική έκθεση «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο» καθώς και στο Πάρκο Σιγριου

Μοιράσου το άρθρο!