Ναυτιλιακά - Μεταφορές

17/09/2013 - 06:08

Αφιέρωμα... Ionian Sky κάθε βδομάδα και βλάβη και... 3 βασικά ερωτήματα!

m>Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου / Εφημερίδα των Συντακτών
 
Απίστευτο και όμως αληθινό! Μέσα σ’ ενάμιση μήνα το μοναδικό επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο που συνδέει το Βόρειο Αιγαίο με Θεσσαλονίκη και Καβάλα έπαθε τέσσερις φορές μηχανική βλάβη, προκαλώντας την αγωνία αλλά και την ταλαιπωρία σε εκατοντάδες επιβάτες και πλήρωμα.
 
Απορίας άξιον ότι παρά την απαγόρευση του απόπλου του ύστερα από κάθε βλάβη επιστρέφει στη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή. Ενδιάμεσα των μηχανικών βλαβών, στις 29 Αυγούστου, προσέκρουσε και στην προβλήτα στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του δεξιού πέδιλου του καταπέλτη.
 
Ο λόγος για το «ΙΟΝΙΑΝ SKY», της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, σημαίας Κύπρου, το οποίο στις αρχές Ιουλίου αντικατέστησε το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Θεόφιλος» της ίδιας εταιρείας, στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία, το οποίο είχε βγει εκτός δρομολογίων προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία στους κατοίκους της Β. Ελλάδας αλλά και των νησιών του Β. Αιγαίου, καθώς είχαν μείνει περίπου για 15 μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.
 
Τότε η ΝΕΛ υποστήριζε ότι το «Θεόφιλος» σταμάτησε τα δρομολόγιά του λόγω «μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών ετήσιας επιθεώρησης του πλοίου», τα ναυτεργατικά σωματεία όμως κατήγγειλαν ότι αυτό συνέβη γιατί η ΝΕΛ όφειλε δεδουλευμένες αποδοχές στο πλήρωμά του και βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας και την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος είχε τονίσει ότι «το πρόβλημα λύθηκε καθώς στη γραμμή δρομολογείται το “IONIAN SKY”».
 
Φαίνεται όμως ότι όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός, αλλά τα στοιχεία από το ίδιο το υπουργείο, καθώς αυτό ενημερώνει τους ναυτιλιακούς συντάκτες για τα περιστατικά βλαβών, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δημιουργήθηκε άλλο μεγαλύτερο και ίσως πιο σημαντικό, καθώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
 
- Πώς επιλέγεται για δρομολόγηση ένα πλοίο, που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα παθαίνει τόσες βλάβες;
 
- Πώς γίνεται να λαμβάνει βεβαίωση διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα και λίγο μετά να ξαναχαλάει;
 
- Τελικά πώς γίνονται οι επιθεωρήσεις;

 
Για του λόγου το αληθές όλων των παραπάνω παραθέτουμε τα ενημερωτικά δελτία Τύπου από το Λιμενικό από τις 30 Ιουλίου και μετά.
 
* 30/7/2013: «Ενημερώθηκε το πρωί η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης, από τον πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ “ΙΟΝΙΑΝ SKY”, σημαίας Κύπρου, ότι κατά τη διαδικασία απόπλου για την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου για Χίο-Βαθύ με 180 επιβάτες, παρουσίασε μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή. Από τη Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και την προσκόμιση βεβαίωσης διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί».
 
* 8/8/2013: «Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης για μηχανική βλάβη του Ε/Γ-Ο/Γ “ΙΟΝΙΑΝ SKY”. Είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 8.20 για Χίο-Βαθύ-Καρλόβασι-Αγ.Κήρυκο με 219 επιβάτες. Από το ΚΛΜ απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί».
 
* 29/8/2013: «Σήμερα το απόγευμα, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ “ΙΟΝΙΑΝ SKY” στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου εκτελώντας εγκεκριμένο δρομολόγιο, προερχόμενο από Καβάλα για Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Βαθύ-Καρλόβασι, το δεξιό πέδιλο του καταπέλτη του πλοίου προσέκρουσε στο προστατευτικό τοιχίο του κεντρικού προβλήτα, λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωσή του. Αμεσα από την οικεία λιμενική αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του…»
 
* 11/9/2013: «Βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή. Το “ΙΟΝΙΑΝ SKY” επρόκειτο να αποπλεύσει στις 8 μ.μ. από το λιμάνι της Καβάλας για Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Βαθύ-Καρλοβάσι-Αγ. Κήρυκο με 162 επιβάτες, 29 ΙΧ και 25 φορτηγά. Απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι οριστικής αποκατάστασης της βλάβης και εκ νέου επιθεώρησή του».
 
* 13/9/2013: «Στη θαλάσσια περιοχή “Τομαρονήσια” το “ΙΟΝΙΑΝ SKY” υπέστη μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή με 235 επιβάτες, 63 ΙΧ, 14 φορτηγά και 12 δίκυκλα. Απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί».

Μοιράσου το άρθρο!