Ναυτιλιακά - Μεταφορές

11/08/2014 - 21:33

Απίστευτες - παράξενες καταστάσεις στο «European Express» και το Υπουργείο κοιμάται...

Απίστευτες καταστάσεις το Σάββατο στο λιμάνι της Καβάλας. Επί 10 ώρες οι επιβάτες έμειναν κλεισμένοι μέσα σ’ ένα πλοίο χωρίς κλιματισμό - Υπουργείο και εταιρεία στην αρχή ανακοίνωσαν ότι λιποθύμησε ο β' μηχανικός και στη συνέχεια ότι έκαναν επίσχεση εργασίας 12 ναυτικοί.
 
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου / Εφημερίδα των Συντακτών 
 
Σχεδόν 1.000 επιβάτες, που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το διαβόητο πλέον 39χρονο πλοίο «European Express», σημαίας Κύπρου της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, έμειναν «όμηροι» για 10 ώρες μέσα στο πλοίο στο λιμάνι της Καβάλας, ο β’ μηχανικός λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο της πόλης, 12 μέλη του πληρώματος κατέβηκαν ξαφνικά σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα λεφτά που τους χρωστάει η εταιρεία, ενώ εξαγριωμένοι επιβάτες όρμησαν να δείρουν μέλη του πληρώματος. Αυτή είναι η εικόνα που επικράτησε στο λιμάνι της Καβάλας από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 10 το βράδυ, οπότε και αναχώρησε το πλοίο για Μύρινα-Μυτιλήνη-Χίο-Βαθύ Σάμου.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, η οποία όμως ήρθε και αυτή με καθυστέρηση, καθώς το δελτίο Τύπου εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το μεσημέρι του Σαββάτου ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καβάλας για ασθένεια του Β’ Μηχανικού του «European Express» μετά το τέλος της φόρτωσης του πλοίου. Ο β’ μηχανικός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ ενημερώθηκε άμεσα ο ύπαρχος του πλοίου να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί από τη λιμενική αρχή ο απόπλους με ελλιπή κατ’ εξαίρεση σύνθεση μέχρι την αποκατάσταση οργανικής σύνθεσης σε επόμενο λιμάνι κατάπλου.
 
Αποτέλεσμα ήταν η καθυστέρηση του απόπλου του πλοίου, ενώ παράλληλα το μεσημέρι του Σαββάτου 12 μέλη του πληρώματος προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών που τους χρωστά η εταιρεία. Μετά από διαπραγματεύσεις με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, το πλοίο τελικά αναχώρησε στις 10.10 το βράδυ, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕΛ, η οποία απέδιδε την καθυστέρηση του απόπλου του πλοίου σε επίσχεση εργασίας 12 μελών του πληρώματος και σημείωνε πως καταβάλλονται προσπάθειες από τη διοίκηση της εταιρείας για επίλυση του προβλήματος. Ακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, μετά την άρση της επίσχεσης των ναυτικών, το πλοίο θα αναχωρούσε στις δέκα το βράδυ για τον προορισμό του.
 
Πέρα όμως από τις επίσημες ανακοινώσεις ΥΝΑ και ΝΕΛ, υπάρχουν και οι καταγγελίες των επιβατών, οι οποίοι στην καρδιά του καλοκαιριού βρέθηκαν κλεισμένοι σ’ ένα πλοίο από τις 10 το πρωί και στη συνέχεια τους ανακοινώθηκε η επίσχεση εργασίας των μελών του πληρώματος. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, υποστήριζαν ότι στο πλοίο δεν υπήρχε ούτε κλιματισμός, ενώ από την πολύωρη καθυστέρηση τα πνεύματα οξύνθηκαν και επιβάτες κινήθηκαν εναντίον του πληρώματος. Τη λύση έδωσαν ευτυχώς κάποιοι ψυχραιμότεροι…
 
Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα μετά και το νέο αυτό περιστατικό, τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν από τους υπεύθυνους:
 
* Πρώτα λιποθύμησε ο β’ μηχανικός και στη συνέχεια, τελείως ξαφνικά, 12 μέλη του πληρώματος δήλωσαν ότι κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας. Πού οφείλεται η λιποθυμία του β’ μηχανικού και πώς ξαφνικά με τον κόσμο μέσα στο πλοίο οι ναυτικοί αποφάσισαν επίσχεση;
* Ο κλιματισμός του πλοίου γιατί δεν λειτουργούσε;
* Για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας δεν πήρε θέση;
* Αληθεύει ότι ο δήμαρχος της Λήμνου προσπαθούσε να βρει τον υπουργό Ναυτιλίας και δεν μπορούσε;
* Αληθεύει ότι παρενέβη ο Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποπλεύσει το πλοίο;
* Πώς είναι δυνατόν ένα πλοίο να δημιουργεί τόσο συχνά σοβαρά προβλήματα και να εξακολουθεί να μεταφέρει ανθρώπους;
 
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από έξι μέρες είχε και πάλι δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, αφού σχεδόν 700 άνθρωποι βίωσαν μια απίστευτη ταλαιπωρία, μένοντας για 23 ώρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέχρι να επιβιβαστούν στο «European Express» και να ταξιδέψουν για Λήμνο-Χίο-Μυτιλήνη-Βαθύ Σάμου. Σ’ αυτή την περίπτωση, η ΝΕΛ με ανακοίνωσή της είχε κάνει γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των καυσίμων.
 
Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει στις 10 το βράδυ της Δευτέρας από Θεσσαλονίκη για Λήμνο και τελικά έφυγε στις 5 το απόγευμα της Τρίτης. Για το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε την οργή του κόσμου, ενημερώθηκε και η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία από τις λιμενικές αρχές της πόλης και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Μοιράσου το άρθρο!