Ναυτιλιακά - Μεταφορές

28/03/2019 - 21:57

Απόφαση για δύο υδατοδρόμια στη Λέσβο

Σε τροχιά σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης μπαίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η κατασκευή υδατοδρομίων σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, μικρά και μεγάλα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
Η κατασκευή υδατοδρομίων αποτελεί πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης και των τουριστικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, αφού έτσι ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές, για οικονομική και γρήγορη μετακίνηση.

Η τελευταία φορά που είχε ανακινηθεί το θέμα, ήταν προ τετραετίας περίπου, όταν η εταιρεία Hellenic Seaplanes ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Αιγαίου. Να θυμίσουμε την πρόθεση της εταιρείας για δημιουργία 112 υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και στη Λέσβο.

Από τότε πέρασε καιρός και το όραμα των υδατοδρομίων, μπήκε στον πάγο για το Βόρειο Αιγαίο.

Το τελευταίο διάστημα, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, αρμόδιος για θέματα συγκοινωνιών Γιάννης Ξενάκης, ξεκίνησε εκ νέου  προσπάθεια για την δημιουργία υδατοδρομίων σε όλα τα νησιά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων μέχρι πρότινος ήταν αρκετά περίπλοκο και σχεδόν απαγορευτικό. Πρόσφατη τροποποίηση του νόμου τον Οκτώβριο του 2018, απλοποίησε σημαντικά τις διαδικασίες και έτσι ανοίγει ο δρόμος:

«Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Περιφέρειες γενικότερα δεν είναι αρμόδιες για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών, αλλά το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αναπτύξαμε μια έντονη δραστηριότητα γύρω από το ζήτημα, με στόχο να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και να προχωρήσουν οι μελέτες και ό,τι άλλο χρειάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων. Στη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, καταφέραμε με παρεμβάσεις στους βουλευτές των νησιών μας, να περάσουν ορισμένες ευνοϊκές τροποποιήσεις που έγιναν αποδεκτές στην πλειοψηφία τους και το πλαίσιο να γίνει πιο φιλικό.

Ακολούθως, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη σύμφωνη γνώμη των Λιμενικών Ταμείων όλων των νησιών, προχωρά στη δημιουργία 10 υδατοδρομίων, ένα σε κάθε νησί της Περιφέρειάς μας, με εξαίρεση τη Λέσβο, η οποία θα έχει δύο. Απόφαση που ελήφθη πρόσφατα, μετά τη διάσπαση του Δήμου. Στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να οριστεί η ίδια συντονιστής και χρηματοδότης των έργων αυτών, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Πρωτίστως ξεκινάμε σταδιακά με τη στήριξη των Λιμενικών Ταμείων, με τα οποία θα υπογράψουμε και προγραμματικές συμβάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά κυρίως στις μετρήσεις και στην εκπόνηση των σχετικών μελετών, ενώ έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός περίπου 20 χιλιάδων ευρώ, για τη μελέτη κάθε υδατοδρομίου. Στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί το θέμα, καθώς και η τοποθέτηση ενός project manager με γνώσεις στο αντικείμενο, που θα αναλάβει την επίβλεψη και τον συντονισμό του όλου σχεδίου.    

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του έργου, που στην ουσία θα αφορά στην προμήθεια και την τοποθέτηση του εξοπλισμού στα σημεία που θα γίνουν τα υδατοδρόμια. Συνολικά ο εξοπλισμός για κάθε υδατροδρόμιο υπολογίζεται περίπου στις 200 χιλιάδες ευρώ.

Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!