Ναυτιλιακά - Μεταφορές

19/05/2022 - 12:03

up date Άγνωστο πότε θα αναχωρήσει για Μυτιλήνη το "Νήσος Σάμος" (βίντεο)

  Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες του πλοιάρχου και του πληρώματος, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Χίου, όπου επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι και να αποβιβάσει 130 επιβάτες από τους συνολικά 332.

   Αρχικά, το πλοίο κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του λόγω των ισχυρών ανέμων επικάθησε σε αμμώδη αβαθή μέσα στο λιμάνι και με τη βοήθεια ρυμουλκού κατάφερε να αποκολληθεί.

   Το πλοίο αναμένεται να επιθεωρηθεί από τεχνικό κλιμάκιο πριν αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό του που είναι η Μυτιλήνη. Το "Νήσος Σάμος" εκτελεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Ψαρά Χίο και Μυτιλήνη.

 

----

 

προηγούμενες αναρτήσεις 

 

Δεν απέφυγε τελικά την πρόσκρουση στην προκυμαία της Χίου το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο "Ν. Σάμος". Ενώ πέτυχε με τη βοήθεια τριών ρυμουλκών η αποκόλλησή του από το νότιο τμήμα του λιμανιού της Χίου, σημείο στο οποίο παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών βοριάδων μετά την είσοδό του στο λιμάνι, προερχόμενο από τον Πειραιά, στην προσπάθεια να δέσει στην προβλήτα έξυσε με το πλάι την προκυμαία του νησιού.

Τελικά στις 9.40, το πλοίο δεμένο ολίγον ανορθόδοξα στο πλάι της προκυμαίας Χίου, κατέβασε καταπέλτη, προκειμένου να αποβιβάσει τους επιβάτες για τη Χίο. Αυτό ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια το πλοίο αποκολλήθηκε και από την προκυμαία. Γίνεται νέα προσπάθεια να δέσει κανονικά στην προβλήτα ώστε να βγουν και τα φορτηγά. Σημειωτέον ότι στο πλοίο, όταν κατέβασε καταπέλτη, ανέβηκε ο τελών εν αδεία καπετάνιος του, Γιώργος Αρβανίτης, προκειμένου να βοηθήσει την όλη κατάσταση, εμπειρότερος ον και με το συγκεριμένο καράβι και με το λιμάνι μας...

 

Θα ακολουθήσει έλεγχος από νηογνώμονα προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Μυτιλήνη.

 

 

αρχική ανάρτηση 

Η ακαταλληλότητα του λιμανιού της Χίου φάνηκε για άλλη μια φορά σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, καθώς από τα ξημερώματα, το πλοίο "Νήσος Σάμος", προερχόμενο από τον Πειραιά, προσπαθεί να δέσει αλλά το εμποδίζουν οι βόρειοι άνεμοι. Το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα υποβοηθείται από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκά, πλην όμως αδυνατεί, μέχρι στιγμής, να δέσει στην προβλήτα. 

Οι ισχυροί βοριάδες το έχουν μετατοπίσει πιο νότια από το σημείο πρόσδεσης, στο ύψος του παλιού "Αστέρα", και παρά τις προσπάθειες δύο ρυμουλκών δυόμιση ώρες μετά φαίνεται ακινητοποιημένο. Υπάρχει δε κίνδυνος να "κολλήσει" στο γνωστό σημείο του λιμανιού της Χίου όπου υπάρχει βράχος.

Το "Ν. Σάμος" μεταφέρει συνολικά 332 επιβάτες, 104 φορτηγά, 83 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 18 δίκυκλα (για τη Χίο 180 επιβάτες, 50 φορτηγά, 33 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 11 δίκυκλα). Ο τακτικός καπετάνιος του, συμπατριώτης μας Γιώργος Αρβανίτης, έχει 15νθήμερη άδεια και βρίσκεται από νωρίς στην προκυμάια Χίου, προσπαθώντας κι εκείνος να βοηθήσει τον Βαγγέλη Δημητρακάκη, τον Πλοίαρχο που έκανε το πρώτο του ταξίδι με το εν λόγω πλοίο, το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Αρβανίτης στο "Ραδιο Αλήθεια" είναι μονοτίμονο, δύσκολο και σε συνδυασμό με το προβληματικό λιμάνι δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διαδικασία χειρισμώς πρόσδεσης και λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Κοντά στο πλοίο βρίσκεται ήδη ένα ρυμουλκό προκειμένου να επιχειρήσει την αποκόλληση του πλοίου.

Το πλοίο έχει τελικό προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης.    Το "Νήσος Σάμος" εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Ψαρά Χίο και Μυτιλήνη.

 

πηγη:

https://www.alithia.gr/

Μοιράσου το άρθρο!