Ναυτιλιακά - Μεταφορές

09/11/2021 - 09:07

Δένουν κάβους από αύριο, για 48 ώρες, τα πλοία στα λιμάνια - Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεεων Εργασίας ζητά η ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν από αύριο, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, το πρωί και για 48ωρες τα πλοία. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά τη συνεδρίασή της στις 27-10-2021, κήρυξε 48ωρη πανελλαδική απεργία στα επιβατηγά πλοία ακτοπλοϊκά-μεσογειακά/τουριστικά-πορθμεία) με έναρξη από αύριο Τετάρτη 10-11-2021 στις 06:01 έως την Παρασκευή 12-11-2021 στις 06:01, με προοπτική κλιμάκωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των ναυτικών κάνει λόγο για «πλήρη απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά τής εργοδοτικής πλευράς προκειμένου να καταρτιστεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021 με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και να στελεχώσει τα πλοία με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες».

Όπως προσθέτει, «παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες, τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ναυτεργατών όχι μόνον δεν επιλύονται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα τη σειρά αντεργατικών νόμων με την πρόφαση και της πανδημίας και την εξακολούθηση εφαρμογής του Ν. 4150/2013 για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, του Ν. 4714/2020, που επεμβαίνει στην εσωτερική αυτονομία και λειτουργία των σωματείων, τη μόνιμη πλέον παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης και καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ως και τη συνεχιζόμενη ανεργία του κλάδου, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ανάκαμψή της».

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, κατά τη διάρκεια της απεργίας θα γίνονται προσυγκεντρώσεις στις 05:30 στον χώρο μέσα στο λιμάνι, απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11-11-2021 στον ίδιο χώρο στις 10:30

---

 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχει και στηρίζει την 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 10 Νοέμβρη στις 06:00 π.μ έως 12 Νοέμβρη στις 06:00 π.μ, με προοπτική κλιμάκωσης που ομόφωνα αποφάσισαν τα εν ενεργεία Σωματεία.

Καταδικάζουμε την αντεργατική νομοθεσία (ν.4808/2021, ν.4714/2020 κ.ά), η μη ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανεργία, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, οι αντικαταστάσεις πληρωμάτων στα ποντοπόρα, τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα – πιστοποιητικά, ενώ οι συνθήκες διαρκώς χειροτερεύουν σε βάρος των ναυτεργατών και των συνταξιούχων.

Στηρίζουμε τα αιτήματα και απαιτούμε την επιλυση τους.

Στηρίζουμε την συνέχιση του απεργιακού αγώνα των λιμενεργατών της COSCO, του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, τιμάμε τον νεκρό συνάδελφο τους, θύμα της εργοδοτικής εγκληματικής ασυδοσίας, δίνοντας την μάχη για να έχουν συμβάσεις, συνθήκες εργασίας με ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Καλούμε για γενικη συμμετοχή και στηριξη της απεργιας στους καταπελτες των πλοιων.Να μην περασει η αντιεργατικη πολιτικη τους.

 

Μοιράσου το άρθρο!