Ναυτιλιακά - Μεταφορές

06/09/2022 - 16:05

Δρομολόγια για Θεσσαλονίκη -Φεύγει το ταχύπλοο, έρχεται το συμβατικό

Σήμερα το πρωί, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, αναχώρησε το τελευταίο δρομολόγιο για φέτος, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη της Λέσβου. Η συγκεκριμένη γραμμή είχε ξεκινήσει στις 19 Ιουλίου και πραγματοποιούνταν μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τρίτη). Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, η γραμμή, αν και μπήκε αρκετά καθυστερημένα, εν μέσω καλοκαιριού, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Επανέρχεται η γραμμή για Βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες

Η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα φορέων, επιχειρηματιών, κατοίκων των νησιών.

Είναι μια γραμμή που τους καλοκαιρινούς μήνες αφενός εξυπηρετεί εκατοντάδες τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά, αφετέρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ταξιδεύει μεγάλος αριθμός φοιτητών, στρατιωτών και όχι μόνο, ενώ εξυπηρετεί πολλές μεταφορικές εταιρίες, φορτηγά κτλ.

Και αν διακόπτεται η σύνδεση με Λήμνο και Μυτιλήνη που εκτελούνταν Ιούλιο και Αύγουστο με ταχύπλοο καταμαράν, επανέρχεται το δρομολόγιο με το υπερσύγχρονο συμβατικού τύπου πλοίο της Blue Star Ferries το οποίο και θα εκτελείται κάθε Σάββατο, αρχής γενομένης, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Blue Star Myconos θα ‘πιάσει’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 06.00 το απόγευμα και θα αναχωρήσει το ίδιο βράδυ στις 09.00.  Τα λιμάνια που θα προσεγγίζει θα είναι της Μύρινας στη Λήμνο, της Μυτιλήνης στη Λέσβο, της Χίου, της Σάμου (Βαθύ και Καρλόβασι), των Φούρνων, της Ικαρίας (Εύδηλο), της Μυκόνου, της Ερμούπολης στη Σύρο με τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Σε Λήμνο και Μυτιλήνη οι περισσότεροι επιβάτες

Όπως πληροφορείται το GRTmes.gr το πρώτο δρομολόγιο θα αναχωρήσει με τουλάχιστον 457 επιβάτες, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, και 112 οχήματα. Οι 144 επιβάτες θα κατέβουν στη Λήμνο, οι 141 στη Μυτιλήνη, 93 στη Χίο, 40 στο Βαθύ της Σάμου και 20 στο Καρλόβασι, 15 στον Εύδηλο Ικαρίας και 4 επιβάτες στη Σύρο.

Το Blue Star Myconos έχει μέγιστη ταχύτητα 26,5 κόμβους, ολικό μήκος 141 μέτρα, πλάτος 21 μέτρα, και μεταφορική ικανότητα 1915 επιβάτες και 418 οχήματα. Διαθέτει 9 καταστρώματα και 29 καμπίνες.

Σ’ ότι αφορά τη γραμμή, όπως έχουμε γράψει στα ρεπορτάζ μας, η ακτοπλοϊκή εταιρία είναι πρόθυμη να παραμείνει στη συγκεκριμένη γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η σύμβαση που είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προέβλεπε η εν λόγω γραμμή να ξεκινάει αρχές Μαρτίου, να διακόπτεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, και να επανέρχεται από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει η γραμμή και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Είναι θέμα υπουργείου και ακτοπλοϊκής εταιρίας» δηλώνουν πηγές της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη άφιξη του συγκεκριμένου δρομολογίου είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2021, η δε σύμβαση μεταξύ ακτοπλοϊκής εταιρίας και υπουργείου είναι τριετής.

Μοιράσου το άρθρο!