Ναυτιλιακά - Μεταφορές

29/11/2014 - 16:45

Επιστρέφει (;) το «Αίολος Κεντέρης» - Ραφήνα - Μυτιλήνη σε 5,5 ώρες

του Νίκου Μανάβη / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
Πλοίο στη γραμμή Ραφήνα - Μυτιλήνη θέλει να βάλει τη θερινή περίοδο η ΝΕΛ. Το αίτημα υποβλήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τις προηγούμενες ημέρες και αφορά στη δρομολόγηση του «Αίολος Κεντέρης» στη γραμμή. Το πλοίο δε θα προσεγγίζει τη Χίο και θα εκτελεί το δρομολόγιο σε πεντέμισι ώρες.
Το δεύτερο δρομολόγιο που θέλει να κάνει η ΝΕΛ με το ταχύπλοο «Αίολος Κεντέρης», είναι να συνδέσει τη Μυτιλήνη με την Καβάλα χωρίς να προσεγγίζει τη Λήμνο. Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία ανέφεραν χθες το απόγευμα στο «ΕΜΠΡΟΣ»: «Εμείς είμαστε μυτιληνιά εταιρεία και αυτό το εννοούμε. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο θετικό θα είναι για το νησί να μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού από τις 11,5, στις 5,5 ώρες. Το δεύτερο δρομολόγιο που ζητήσαμε, αφορά στη σύνδεση της Καβάλας με τη Μυτιλήνη απ’ ευθείας, ώστε να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος του ταξιδιού.
Επιδίωξη της εταιρείας είναι με τις δύο γραμμές να εξυπηρετήσει την αυξημένη επιβατική κίνηση που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο από τη βόρειο Ελλάδα, όσο και από την Αττική για τη Λέσβο.
Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, αναφέρουν ότι έχουν μελετήσει καλά την επιβατική κίνηση, το κόστος των καυσίμων και τα λειτουργικά κόστη των πλοίων.
Το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει πως μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τα συγκεκριμένα δρομολόγια, καθώς θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Επιπλέον εκτιμάται πως η μείωση του χρόνου του ταξιδιού θα οδηγήσει σε αύξηση της επιβατικής κίνησης προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
 
Η επιλογή ως αφετηρία το λιμάνι της Ραφήνας έχει ως στόχο να μειώσει τα μίλια που θα καλύπτουν τα πλοία τής ΝΕΛ ώστε να μειωθεί και η κατανάλωση καυσίμων, καθώς μόνο έτσι μπορεί να καταστεί κερδοφόρα η γραμμή. Επίσης έχει αποφασιστεί τα πλοία να μην εξαντλούν τις δυνατότητες που έχουν οι μηχανές τους, ώστε να έχουν μειωμένη κατανάλωση. Έτσι θα υπάρχει δυνατότητα οι τιμές των εισιτηρίων να είναι προσιτές για όλους τους επιβάτες.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτός από τη ΝΕΛ, και άλλη εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα για δρομολόγηση ταχύπλοου στη γραμμή για τη θερινή περίοδο. Μόνο που σύμφωνα με αυτό το αίτημα, το πλοίο θα προσεγγίζει το λιμάνι της Χίου.
Με άλλο ταχύπλοο, η ΝΕΛ θα επιδιώξει να συνδέσει τη Λήμνο με την Καβάλα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης κατέθεσε αίτημα για τη δρομολόγηση ταχύπλοων στις γραμμές Ικαρίας - Σάμου και Κυκλάδων.
Οι παραπάνω αιτήσεις δρομολόγησης πλοίων τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δηλαδή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν μπορούν να ανακοινώσουν προγράμματα δρομολόγησης των ταχυπλόων τους πριν λάβουν από το Υπουργείο έγκριση.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια δεκαετία, που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να δρομολογηθούν ταχύπλοα στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου, κάτι που αν συμβεί, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τους Έλληνες επισκέπτες των νησιών.

Μοιράσου το άρθρο!