Ναυτιλιακά - Μεταφορές

20/05/2022 - 13:31

Παραμένει και σήμερα στη Χίο το «Νήσος Σάμος» - Μπάχαλο με τα δρομολόγια

Ούτε και σήμερα Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, όπως τουλάχιστον ευελπιστούσαν ορισμένοι, θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Χίου το «Νήσος Σάμος», το οποίο έχει καθηλωθεί στο νησί μετά την επιχείρηση – θρίλερ, που εξελίχθηκε τις πρωινές ώρες χθες Πέμπτη για να πρυμνοδετήσει στην προβλεπόμενη θέση.

Το λιμεναρχείο Χίου είχε δώσει από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους για το αξιόπλοο του πλοίου, το «πράσινο φως» για τον απόπλου του, πλην – όμως – κάτι τέτοιο δεν έγινε, όπως είχαμε επισημάνει, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την ασφαλή ανάσυρση της άγκυρας από την νότια πλευρά του λιμανιού.

Έτσι, ο απόπλους αναβλήθηκε για σήμερα Παρασκευή και μάλιστα στις 12 το μεσημέρι είχαν δηλώσει, αλλά και πάλι οι καιρικές συνθήκες είναι αποτρεπτικές για το εγχείρημα.

Έτσι, το πλοίο , όπως πλέον επισήμως μας επισημάνθηκε από το λιμεναρχείο Χίου, θα αποπλεύσει, όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Εικάζεται αύριο Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, άγνωστη παραμένει ακόμα η ώρα.

Στο διάστημα αυτό και έως ότου μπει στην… κανονικότητα το «Νήσος Σάμος», όλα τα δρομολόγια τροποποιούνται και θα εκτελούνται από το λιμάνι των Μεστών, με την προοπτική ομαλοποίησής τους από το βράδυ της Κυριακής, 22 Μαΐου 2022.

πηγη:  astraparis.gr

 

Πάντως χθες βράδυ το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος  σε ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι επετράπη ο απόπλους.

Η ανακοίνωση:

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Χίου, για την αδυναμία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' Ν.Π. 12396 στον βόρειο προβλήτα λιμένα ν. Χίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν συνεχεία, πλοίαρχος εν λόγω πλοίου, αιτήθηκε συνδρομή ρυμουλκού για ασφαλή πρόσδεση.

Άμεσα στο σημείο απέπλευσαν Ρ/Κ “ΜΙΧΑΛΗΣ Σ” Ν.Χ. 259, Λ/Ζ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λ” Ν.Χ. 296 και Λ/Ζ “ΙΣΙΔΩΡΟΣ Σ” Ν.Χ. 248, προς παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε από τον πλοίαρχο του “Ν.ΣΑΜΟΣ” ότι δεν υπάρχει διαρροή ή εισροή υδάτων αλλά ούτε και μηχανική βλάβη, το πλοίο ξεκίνησε εκ νέου διαδικασία πρόσδεσης στη δυτική πλευρά του λιμένα, με τη βοήθεια του ρυμουλκού, και των λαντζών. Από τη προσπάθεια πρόσδεσης προκλήθηκε ελαφρά επακούμβηση στο κρηπίδωμα, ανεπαίσθητα.

Εν συνεχεία, παρουσία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών που είχαν προορισμό τη Χίο. Εν τέλει, το πλοίο προσέδεσε στο βόρειο προβλήτα, από όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των οχημάτων.

Ειδικότερα, το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά - Ψαρά - Χίο – Μυτιλήνη, μεταφέροντας τριακόσιους τριάντα δύο (332) επιβάτες, ογδόντα τρία (83) Ι.Χ. , εκατόν τέσσερα (104) φορτηγά, δέκα οκτώ (18) δίκυκλα και ογδόντα έξι (86) άτομα πλήρωμα. Από το περιστατικό, δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του πλοίου, αλλά μετά από την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, το ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' του επετράπη ο απόπλους για λιμένα Μυτιλήνης μετά επιβατών και οχημάτων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

---

 

Διαβάστε:

Τι αναφέρει  ο Στρατής Κοκκινέλλης επιβάτης του "Νήσος Σάμος" που τελικά έφθασε στη Μυτιλήνη με το "Νήσος Ρόδος"

 

Άγνωστο τι θα γίνει με τα δρομολόγια καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η ανάσυρση της άγκυρας. 

ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ
Τα δρομολόγια του πλοίου την Πέμπτη 19/05/2022 από Μυτιλήνη 18:00 για Χίο Πειραιά, της Παρασκευής 20/05/2022 από Πειραιά 20:00, για Ψαρά-Χίο-Μυτιλήνη, καιθώς και του Σαββάτου 21/05/2022 από Πειραιά στις 11:00 για Ψαρά-Χίο- Μυτιλήνη, δεν θα πραγματοποιηθούν.
​Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Χίου, από όπου και θα αναχωρήσει άμεσα όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για Μυτιλήνη και από Μυτιλήνη την Κυριακή 22/05/2022 στα εγκεκριμένα του δρομολόγια.

 

 up date  τo  «Νήσος Ρόδος»  θα εκτελέσει τα παρακάτω δρομολόγια:

Παρασκευή:

Αναχώρηση από Μυτιλήνη στις 19:00 – Μεστά (22:40) – Πειραιάς (06:15).

Σάββατο:

Αναχώρηση από Πειραιά στις 11:00 – Ψαρά (17:40) – Χίος (20:00) – Μυτιλήνη (23:30).

Κυριακή:

Αναχώρηση από Μυτιλήνη στις 08:00 – Χίος (11:00) – Πειραιάς (20:00-22:00) – Μεστά (05:10) – Μυτιλήνη (09:35).

 

Μοιράσου το άρθρο!