Ναυτιλιακά - Μεταφορές

25/02/2013 - 06:22

Πράσινο φως από το ΓΕΣ για το νέο λιμάνι στο Καρά Τεπέ

 Πράσινο φως από το ΓΕΣ για το νέο λιμάνι στο Καρά Τεπέ

yle="text-align: justify;">Θετικό στην παραχώρηση της έκτασης του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, υπό όρους και προϋποθέσεις

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, εντούτοις ξεκίνησαν θετικά βήματα, που θα οδηγήσουν αργά, αλλά σταθερά ευχόμαστε - στην εγκατάσταση δημιουργία του νέου λιμένα Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού - Δ/νση Υποδομής, με έγγραφό του στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, γνωστοποιεί την πρόθεση παραχώρησης της έκτασης του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου.


Αναλυτικότερα, στο έγγραφο επισημαίνονται τα παρακάτω:
«Σε απάντηση του σχετικού, που αφορά στο αντικείμενο του αιτήματος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για παραχώρηση του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου, η Στρατιωτική Υπηρεσία (ΣΥ) αντιμετωπίζει κατ αρχήν θετικά την παραχώρηση της έκτασης του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου προς το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις.
- Να παραχωρηθεί στη Στρατιωτική Υπηρεσία αντίστοιχη έκταση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλου δημοσίου φορέα, η οποία αφενός να καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της 98 ΑΔΤΕ, για τη δημιουργία νέου Πεδίου Βολής και αφετέρου να είναι ίσης αξίας με την υφιστάμενη έκταση του Πεδίου Βολής. Η τιμή των υπόψη εκτάσεων θα καθοριστεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΣΟΕ κατά Νόμο Εκτιμητική Επιτροπή) και σε συνεργασία με το ΤΕΘΑ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει η προς παραχώρηση έκταση.
- Να κατασκευαστούν με μέριμνα και δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου:
α) Οι εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές του νέου Πεδίου Βολής, που θα υποδειχθούν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία και θα καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της 98 ΑΔΤΕ.
β) Οι εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης έκτασης του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου.
- Να προβείτε σε απευθείας συνεννόηση με την ΕΥΠ για τη μετεγκατάσταση των υποδομών της, προκειμένου να σας γνωστοποιηθούν οι ανάγκες της και να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή της νέας έκτασης, που θα προταθεί προς τη Στρατιωτική Υπηρεσία για τη δημιουργία του νέου Πεδίου Βολής.
- Επισημαίνεται ότι η σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ για τη μετεγκατάσταση των υποδομών της σε νέο χώρο, αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω διαδικασία παραχώρησης του Πεδίου Βολής Μαυροβουνίου.
- Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας, γνωρίζοντας μας τις προθέσεις σας, για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος».

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικών Έργων του Υπουργείου Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Μουτζούρης, βλέποντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για τη λύση της μετεγκατάστασης του λιμένα Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ: «Σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα, που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας του έργου μελέτη κατασκευή του νέου λιμένα Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ. Φυσικά εκκρεμεί η έγκριση από την ΕΥΠ, για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων, που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν και τα 500 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση του master plan, για το μεγάλο αυτό εγχείρημα».

 

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!