Ναυτιλιακά - Μεταφορές

20/03/2023 - 13:05

Tσάμπα αναστάτωση.... Κανονικά στο λιμάνι της Χίου θα δένουν τα πλοία!

Στην αποδοχή της έκθεσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου και τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργήθηκε και διαπιστώθηκε και από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, προχώρησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου σε έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 18/3/23.

Σύμφωνα με την έκθεση, που αποδέχτηκε το Λιμενικό Ταμείο, «δεν υπάρχει πρόβλημα για τα δρομολόγια και την προσέγγιση των πλοίων της ακτοπλοΐας στον κεντρικό λιμένα της Χίου, όπως μέχρι σήμερα αυτά εκτελούνται».

Η παρούσα απόφαση αποφασίστηκε να σταλεί στην εταιρεία ATTICA GROUP, έτσι ώστε να υπάρξει αλλαγή της απόφασής της και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό τα δρομολόγιά της στο Λιμάνι της Χίου, από το λιμάνι των Μεστών που προσεγγίζουν από τις 15/3 τα πλοία της γραμμής.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, «ο Λιμενάρχης Χίου, συμφωνεί ως προς τη σκοπιμότητα αποστολής του εγγράφου, ενώ έχει αντιρρήσεις ως προς την ουσία του κειμένου της εισήγησης και του εγγράφου της Δ.Τ.Υ. του Δήμου Χίου», χωρίς να αναφέρονται αυτές οι αντιρρήσεις.
Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, παρόντες ήταν και ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, Κώστας Μπουλάς.

s

Στην εισήγηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, έτσι όπως έχει γίνει η ανάρτηση της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, περιγράφονται οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου όσον αφορά στα θέματα που τίθενται στην συνέντευξη του Λιμενάρχη Χίου και κατ’ επέκταση στο έγγραφο της εταιρείας ATTICA-GROUP
Συγκεκριμένα:

  1. Σχετικά με την Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών: Συντάχθηκε και έχει αποσταλεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου η μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. και ζητείται χρηματοδότηση από το Υπ. Ναυτιλίας η οποία επίσης εγκρίθηκε.
  2. Σχετικά με την ενημέρωση του Βυθομετρικού Χάρτη του Κεντρικού Λιμένα Χίου, έχει αποσταλεί αίτημα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που είναι υπεύθυνο, ενώ γίνονται ενέργειες για την ταχύτερη ανάθεση της μελέτης ενημέρωσης των βυθομέτρων του Κεντρικού Λιμένα Χίου σε εξωτερικό συνεργάτη. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου οικονομικού έτους 2023, το απαραίτητο ποσό για την εκτέλεση της Υπηρεσίας.
  3. Σχετικά με τον έλεγχο των ύφαλων κρηπιδωμάτων, έχει συνταχθεί η μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου.
  4. Προμήθεια και τοποθέτηση για την συμπλήρωση των υφιστάμενων προσκρουστήρων, έχει αποσταλεί αίτημα για τη χρηματοδότηση της «Προμήθειας& Τοποθέτησης προσκρουστήρων στον κεντρικό λιμένα Χίου».
  5. Εκπόνηση μελέτης για την εκτέλεση έργου με αντικείμενο την τοποθέτηση προσκρουστήρων στις ράμπες πρόσδεσης. Οπως σημειώνεται η διαδικασία είναι χρονοβόρα (απαιτείται η ανάθεση σε εξειδικευμένα γραφεία, ενδελεχής μελέτη των κρηπιδωμάτων για την ορθή επιλογή τύπου προσκρουστήρων και για την ορθή αγκύρωση αυτών και λήψη εγκρίσεων από Υπουργεία) όμως, ήδη έχει κινηθεί η Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Χίου.

    Επίσκεψη Νότη Μηταράκη
    Το Λιμενικό Ταμείο επισκέφθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου Λιμενεργατών Χίου. Στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημειώνει ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση επαναλειτουργία του λιμανιού της Χίου με ασφάλεια».

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!