Ξεκινά η «ναυμαχία» της Μυτιλήνης για τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου
Χρόνος ανάγνωσης :
3'Σε πολιτικό θέμα «μεταλλάσσεται» η κυοφορούμενη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της ελληνικής ακτοπλοΐας, την ώρα που η αυξημένη επιβατική κίνηση δημιουργεί προσδοκίες ότι οι πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αθροιστικά, επιστρέφουν από φέτος σε λειτουργική κερδοφορία.
Κερδοφορία που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναχρηματοδότηση του βεβαρημένου με χρέη της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ κλάδου. Και αυτό διότι με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα 25 και μεθαύριο Τρίτη 26 Αυγούστου διημερίδα με θέμα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του Βορείου Αιγαίου στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Με δεδομένο ότι σε αυτές τις γραμμές έχουν εντοπιστεί προβλήματα και ότι πρόσφατα το υπουργείο πέρασε τροπολογία που του δίνει τη δυνατότητα λύσεως σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας πριν από τον προκαθορισμένο χρόνο με σκοπό την αποφυγή του ενδεχόμενου ανώμαλης εξέλιξης και αδυναμίας εξυπηρέτησης των δρομολογίων, πολλοί εκτιμούν ότι «ο κλάδος πορεύεται προς ναυμαχία». Ναυμαχία που αφορά στο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν τρίτες εταιρείες να μπουν στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης της ΝΕΛ. Στη συνάντηση της Μυτιλήνης αύριο και μεθαύριο, πέραν του υπουργού θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και εκπρόσωποι της ηγεσίας του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, ενώ έχουν κληθούν οι βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Ενωσης Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού, των μελών του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και των παραγωγικών φορέων. Η διαμόρφωση συναίνεσης στις συζητήσεις αυτές μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις, σημειώνουν κύκλοι της Ακτής Βασιλειάδη, ενώ από την αντίπερα όχθη, της Ακτής Βασιλειάδη, πιθανολογείται εντόνως η είσοδος στο παιχνίδι του Βορείου Αιγαίου και άλλης εταιρείας.
Στην παρούσα φάση σαφές και μεγάλο προβάδισμα στην κούρσα της ανάκαμψης των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων έχει αποκτήσει η Attica Group –που ελέγχει τα Blue Fast Ferries και Super Fast Ferries– μετά και τη συμφωνία με τη Fortress Investment, η οποία θα επενδύσει 75 εκατ. στον όμιλο, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας με όλους τους πιστωτές της για την αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού της. Την ίδια ώρα, η Hellenic Seaways προχωράει σε μείωση του αριθμού των πλοίων της, έχοντας λάβει σχετική απόφαση για πωλήσεις, ενώ κινήσεις μείωσης τους κόστους υλοποιεί και η ΑΝΕΚ όπως άλλωστε και οι άλλες δύο μεγάλες ακτοπλοϊκές, Minoan και ΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται πως μόνο η Attica Group, η Minoan και η ANEK ενέγραψαν θετικά αποτελέσματα EBITDA το 2013, ύψους 49,7 εκατ. από μόλις 7,1 εκατ. το 2012. Στη φετινή χρήση αναμένεται όμως σημαντική περαιτέρω βελτίωση, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, η επιβατική κίνηση της ακτοπλοΐας τον Ιούλιο από τον Πειραιά προς τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού αυξήθηκε φέτος κατά 11,69% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, στους 276 χιλιάδες επιβάτες και προς τα υπόλοιπα λιμάνια του Αιγαίου και της Κρήτης κατά 6,22% στους 838 χιλιάδες επιβάτες. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται μετά και την κατά 3,84% και 1,51% άνοδο του Ιουνίου, ενώ ανάλογη εικόνα προεξοφλείται και για τον Αύγουστο.
Οι ακτοπλοϊκοί όμιλοι ANEK, Minoan, Attica Group, NEL και Hellenic Seaways έχουν ήδη μειώσει δραστικά τα κόστη τους, ενώ έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις πλοίων αλλά και μεταξύ τους συνεργασίες σε επιμέρους γραμμές. O συνολικός αριθμός των πλοίων που διαχειρίζονταν έως και τον Ιούνιο του 2014 αριθμεί 65 σκάφη έναντι 89 πλοίων το 2011 και 125 μια δεκαετία πριν, το 2001.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ / εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ