Ναυτιλιακά - Μεταφορές

25/04/2012 - 15:44

Παρέμβαση Νίκου Σηφουνάκη για την αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού προβλήματος στον Άγιο Ευστράτιο

yle="text-align:justify;">Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, επικοινώνησε σήμερα με τον Γεν. Γραμματέα Ναυτιλίας κ. Λίτινα, για την αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού  προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο εξαιτίας της βλάβης, που υπέστη το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και της ταυτόχρονης αποχής από τα δρομολόγια του «ΑΙΟΛΙΣ» λόγω της ετήσιας επιθεώρησής του.

Επίσης,  μετέβη στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη και στην συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα επεσήμανε τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην τροφοδοσία του νησιού, όπως τον ενημέρωσε το πρωί ο Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου κ. Μακρής.

Ο κ. Χαλκιώτης διαβεβαίωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό πως πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα, αφού περιμένει, πιθανόν  και εντός  της ημέρας, πρόταση αντικατάστασης του «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» από άλλο πλοίο της ΝΕΛ, ενώ πολύ σύντομα θα επανέλθει στα δρομολόγια του και το «ΑΙΟΛΙΣ». 

----------------------------------

Διαμαρτυρίες κατοίκων

Αποφασισμένοι να μη δεχθούν κανένα υποψήφιο και να μην επιτρέψουν να ανοίξει το εκλογικό κέντρο του νησιού είναι οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου, που διαμαρτύρονται για την ακτοπλοϊκή απομόνωσή τους. Στο νησί διαπιστώνονται  ελλείψεις στα βασικά είδη διατροφής,  στα φάρμακα, ενώ υπάρχει αδυναμία πώλησης των αλιευμάτων με αποτέλεσμα οι 30 οικογένειες αλιέων στο νησί να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.  Προβλήματα υπάρχουν και στην εκπαίδευση με τους εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να επιστρέψουν στο νησί  από τις πασχαλινές διακοπές.

Από τη Μεγάλη Παρασκευή έχει σταματήσει η σύνδεση με τη Λήμνο λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων στα πιστοποιητικά του πλοίου «Αιολίς» και από το Σάββατο διεκόπη η σύνδεση με τον Πειραιά εξαιτίας βλάβης του «Ταξιάρχης».

Το πρωί οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο του νησιού απαιτώντας άμεση λύση του προβλήματος. «Είμαστε σε απόγνωση, πετάμε τις ψαριές μας γιατί δεν έχουμε τρόπο να τις διαθέσουμε σε Πειραιά ή Λήμνο» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Μουστάκας Παναγιώτης.

Έντονα επικριτικός για τη στάση του Αρμόδιου Υπουργείου ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπος Μακρής τόνισε: «δυστυχώς η απάντηση από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι θέμα της εταιρίας και αν έχουμε εμείς κάποιο καράβι να το δρομολογήσουμε. Είναι απαράδεκτη  αυτή η αντιμετώπιση από την πολιτεία για μία συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή της. Δεν τους νοιάζει πλέον καν το αν θα ζήσουμε. Πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταπάτηση των συμβάσεων του ελληνικού δημοσίου».  Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής. Μιλώντας στο σταθμό μας τόνισε: «οι διάλογοι με το υπουργείο και συγκεκριμένα με τον κ. Λίτινα είναι μνημειώδεις. Δεν γνωρίζουν ούτε  την κατάσταση ακριβώς, ούτε έχουν κάποια λύση. Μας λένε πως περιμένουν ενημέρωση από την εταιρία για την κατάσταση του πλοίου. Δηλαδή το κράτος δεν έχει υπηρεσίες να ελέγξει την κατάσταση του πλοίου και να κρίνει ποια λύση θα δώσει; Κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειες της για τους νησιώτες».   

Ηλίας Μαραβάς /ΕΡΑ

Μοιράσου το άρθρο!