Ναυτιλιακά - Μεταφορές

06/04/2012 - 13:47

Χωρίς πλοία Μ.Τρίτη και Μ. Τετάρτη

yle="text-align:justify;">Εμμένει στην απόφαση για 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη η ΠΝΟ Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή των 14 ναυτεργατικών σωματείων αποφάσισε να μη γίνει ψηφοφορία και να προχωρήσει κανονικά στην προαναγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τις έντονες πιέσεις τουριστικών φορέων, επιμελητηρίων, αλλά και παραγόντων της αγοράς.

Οι απαντήσεις του υπουργείου κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν ικανοποίησαν του ναυτεργάτες, με τον γ.γ. γραμματέα της ΠΝΟ να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν δείχνει πρόθεση να δώσει δραστικές λύσεις στα προβλήματα των ναυτεργατών. «Είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε -δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί- ωστόσο περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μας δοθούν εγγράφως κάποιες απαντήσεις στα αιτήματά μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει «κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών». Παράλληλα τόνισε πως είναι είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των ναυτικών όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για να δώσει όποιες απαντήσεις χρειαστούν, ώστε στα πλαίσια του δυνατού να υπάρξει συνεννόηση.

Η κ. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και όπως είπε, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικά για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους.

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤείπε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και ότι δεν τίθεται κάποια αλλαγή και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Σε ερώτημα αν θα προχωρήσει η απογραφή των συνταξιούχων και στο ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όπως σε όλα τα ταμεία.

Μοιράσου το άρθρο!