Ναυτιλιακά - Μεταφορές

08/04/2012 - 19:41

Τα πλοία της υπομονής - Ούτε σύγχρονα ούτε γρήγορα ούτε επαρκή τα καράβια της γραμμής

Εικόνες από τα παλιά, τότε που το ταξίδι με το πλοίο διαρκούσε πολλές ώρες και η άφιξη στο λιμάνι δεν ήταν καθημερινό γεγονός, περιμένουν να ξαναζήσουν αυτό το καλοκαίρι οι νησιώτες, όπως και οι τουρίστες που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν τα νησιά. «Τόσες ώρες, πιο πολύ μοιάζει με κρουαζιέρα κακής ποιότητας στο Αιγαίο» λένε οι ντόπιοι. «Γυρίσαμε δεκαετίες πίσω»!

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως ήδη φαίνεται από τον προγραμματισμό τους για το Πάσχα, δεν θα είναι εφέτος συγκρατημένες μόνο στα δρομολόγια, εκτιμώντας ότι η κίνηση θα είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το κόστος και των ταξιδιών που εκτελούν. Βάζουν στη γραμμή λιγότερα και παλαιότερα πλοία, συμβατικά αντί για ταχύπλοα, και ταξιδεύουν με χαμηλότερη ταχύτητα για μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, επιμηκύνοντας κατά μία ως δύο ώρες - ανάλογα με τον προορισμό - το ταξίδι• και αυτό άσχετα αν τα εισιτήρια είχαν και νέα αύξηση από 1ης Απριλίου.
Το παράδειγμα της Μυκόνου, η οποία άλλες χρονιές τη Μεγάλη Εβδομάδα θύμιζε καλοκαίρι και γινόταν πατείς με - πατώ σε, σαν να ήταν Αύγουστος, είναι χαρακτηριστικό. Πέρυσι προς το νησί των ανέμων εκτελέστηκαν τέτοιες μέρες συνολικά 24 δρομολόγια και εφέτος έχουν προγραμματιστεί μόλις εννέα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως και την Κυριακή του Πάσχα. Ακόμη κι αν μπουν τελικά κάποια έκτακτα, δεν θα φθάσουν τον περυσινό αριθμό. Οσο για τα πλοία, τέτοιες μέρες πέρυσι έπιαναν στο νησί τρία συμβατικά και τέσσερα ταχύπλοα, ενώ εφέτος έχει δρομολογηθεί μόλις ένα συμβατικό πλοίο και αν υπάρξει ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, από Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή δηλαδή, όταν κορυφώνεται η έξοδος, θα γίνουν έκτακτα δρομολόγια και ίσως δρομολογηθεί κάποιο ταχύπλοο. Εφόσον πραγματοποιηθεί η απεργία της ΠΝΟ τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια.
Ανάλογες προσαρμογές έχουν γίνει στα περισσότερα νησιά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ταχύπλοα αποσύρονται από τις γραμμές και αντικαθίστανται από συμβατικά πλοία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα High Speed ξεκινούσαν κάθε χρόνο δρομολόγια από τις 15 Μαρτίου. Εφέτος θα δρομολογηθούν ορισμένα μόνο στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Και σαν μην έφταναν όλα τα άλλα, οι τελευταίες αυξήσεις εξαφάνισαν τη μικρή μείωση στις τιμές των εισιτηρίων που έγινε πέρυσι. Οι ακτοπλόοι, με βάση τα ως τώρα στοιχεία, ανησυχούν πάντως ότι ο αριθμός των τουριστών που θα ταξιδέψουν εφέτος προς τα νησιά δεν θα είναι ικανός να γεμίσει τα πλοία, παρά τη μείωση του αριθμού των δρομολογίων. Και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η ποιότητα και η συχνότητα των νησιωτικών συγκοινωνιών θα πέσουν και άλλο. Οι κρατήσεις από το εξωτερικό είναι μειωμένες, όσο για τους Ελληνες τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους δεν ευνοούν τα ταξίδια, λένε παράγοντες της ακτοπλοΐας.
Το πιθανότερο σενάριο, όπως εκτιμούν, είναι εφέτος το καλοκαίρι να επιλέξουν να ταξιδέψουν με πλοία κυρίως η νεολαία και γενικά επιβάτες χωρίς αυτοκίνητο και μάλιστα να επιλέξουν πιο κοντινούς περιορισμούς. Ετσι στα πιο κεντρικά και κοντινά νησιά των Κυκλάδων η κίνηση αναμένεται να είναι σε καλύτερα επίπεδα, αντίθετα με μακρινότερους προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα, όπου χρόνος και ναύλος αυξάνονται θεαματικά.
«Κανείς δεν γνωρίζει αν το καλοκαίρι θα υπάρχουν εταιρείες και συνεπώς πλοία για να εξυπηρετήσουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιωτών και να υποστηρίξουν τον τουρισμό» προειδοποίησε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης.

Τα καράβια μου αργά... Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γεώργιος Γράτσος είχε υποστηρίξει πρόσφατα το «δικαίωμα μείωσης ταχύτητας» λόγω της κρίσης, έστω και αν έχει επίπτωση στην εξυπηρέτηση των επιβατών. Οπως είχε πει, «σε πλοία που ταξιδεύουν με ταχύτητα 22 κόμβων (μίλια/ώρα) η μείωση 4 κόμβων εξοικονομεί κόστος καυσίμων προώσεως κατά 50% περίπου». Το ταξίδι Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη (210 μίλια), για παράδειγμα, από 9,9 ώρες (από πρώτο απόπλου μέχρι τελευταίο κατάπλου) αυξάνεται κατά 2,3 ώρες με μείωση της ταχύτητας κατά 4 κόμβους.
«Αν υπολογιστούν τα συνολικά καύσιμα του ταξιδιού συμπεριλαμβανομένων γεννητριών κ.λπ., αυτό συνεπάγεται μείωση του κόστους καυσίμων και ρύπων κατά 35% περίπου»παρατηρεί ο κ. Γράτσος. Στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών ανέφεραν στο «Βήμα» πως κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι θα κάνουν το καλοκαίρι, εξέφραζαν πάντως την ελπίδα να μη χρειαστεί να διατηρηθεί το καθεστώς που εφαρμόστηκε τον χειμώνα και τα πλοία να αρχίσουν να ταξιδεύουν με τις κανονικές τους ταχύτητες. Προς στιγμήν μια μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία ζήτησε από τους πλοιάρχους της να κινήσουν τα πλοία την περίοδο του Πάσχα με την κανονική ταχύτητα. Οι ακτοπλόοι υποστηρίζουν, πάντως, πως η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια. «Καλύτερα πιο αργά, αλλά να γίνονται δρομολόγια, παρά να μείνουν χωρίς σύνδεση τα νησιά»αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της ακτής Μιαούλη.
πηγη: Το ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!