Η τύχη των ιαματικών πηγών στη Λέσβο
Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις μετά την απόφαση διάλυσης διαφόρων δημόσιων οργανισμών και ταμείων, που έχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ άλλων και θερμές πηγές. Πριν μερικές μέρες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος και Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου Παναγιώτης Ζαφειρίου, επισκέφθηκαν τον Ε.Ο.Τ. και συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, καθώς και με τη νομική του υπηρεσία. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε σταδιακά όλες οι θερμοπηγές να περιέλθουν στα χέρια των Δήμων. Ήδη όπως μας ενημέρωσε ο Π. Ζαφειρίου, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορούν τα ακίνητα που έχουν ιαματικές πηγές να παραχωρηθούν στους Δήμους για τα επόμενα 40 χρόνια. «Φυσικά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και πολλές επαφές, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο, όπου το καθεστώς πολλών δημοσίων οργανισμών και εταιρειών μεταβάλλεται. Είναι ανάγκη οι πηγές να περάσουν στους Δήμους, ώστε όταν ανοίξει η αγορά το 2013 αυτές να είναι στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι ιδιωτών».
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΑυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κατηγορίες θερμών πηγών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτές που έχουν παραχωρηθεί με ΦΕΚ στους Δήμους και εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία των θερμών πηγών του νησιού μας. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις πηγές εκείνες που ανήκουν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων. Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι ιδιωτικές πηγές, εκείνες δηλαδή που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών ή διαφόρων εταιρειών, ταμείων κ.λπ. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκουν οι πηγές του ΤΣΑΥ στη Θερμή και το «Σάρλιτζα». Την περίοδο αυτή όπου η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων βρίσκεται υπό εκκαθάριση, γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου οι πηγές που ήταν στην κατοχή της να μην περάσουν στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και πάρουν το δρόμο της εκποίησης μαζί με άλλα μνημονιακά ακίνητα. Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για τις πηγές που ανήκουν στους άλλους υπό κατάργηση οργανισμούς, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία και για την τύχη των πηγών του ΤΣΑΥ, το οποίο έχει υποστεί δομικές αλλαγές εξαιτίας των αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΌπως αναφέρει ο Π. Ζαφειρίου, τις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΤΣΑΥ, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις του ταμείου για την τύχη των πηγών της Θερμής, οι οποίες όπως τονίζει σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουν στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών. Μια ιδιαίτερη κατηγορία πηγών είναι αυτές που νομοθετικά πέρασαν στα χέρια των Περιφερειών. Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι πλέον ιδιοκτήτης μιας θερμής πηγής στη Σάμο. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είναι η πιστοποίηση όλων των πηγών μέχρι το 2013, όπου ανοίγει η πανευρωπαϊκή αγορά. Ήδη όπως αναφέρει ο Π. Ζαφειρίου, γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθούν όλες οι υδρομελέτες για τη σύσταση και τις ιδιότητες των νερών, ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση. Μετά το 2013 όλες οι πιστοποιημένες πηγές της Ευρώπης, μπαίνουν σε ένα ενιαίο σύστημα στα ασφαλιστικά ταμεία και ο λουόμενος μπορεί να επιλέγει την πηγή της αρεσκείας του, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ο οποίος θεωρείται ίσως η πιο προσοδοφόρα μορφή εναλλακτικού τουρισμού.
Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ