21 αιολικά πάρκα σε Λέσβο - Λήμνο
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα/ εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου η επένδυση Ρόκα, μέχρι το ΠάσχαΠού προβλέπεται να τοποθετηθούν και πόσες ανεμογεννήτριες
Μια ολόκληρη κάσα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, καταλαμβάνουν τα 12 μεγάλα ντοσιέ με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επένδυσης του Ομίλου Ρόκας, που έφτασε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη προκειμένου να ενημερωθεί και να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Η συζήτηση υπολογίζεται να γίνει περίπου στο Πάσχα, ενώ θα προηγηθεί η ανάρτησή της ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις, απόψεις, αντιρρήσεις. Δεν αποκλείεται εν όψει της εξέτασης της συγκεκριμένης επένδυσης να πραγματοποιηθεί και ενημερωτική ημερίδα για το ενεργειακό στα νησιά της Περιφέρειας.
Όπως αποκάλυψε στα μέσα Φεβρουαρίου το «Ε», ο όμιλος Ρόκα κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα δικαιολογητικά αδειοδότησης 353 ανεμογεννητριών σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και διασύνδεσής τους με τη Λάρυμνα, στο πλαίσιο επένδυσης προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που σχεδιάζει και αφορά στην παραγωγή αιολικής ενέργειας 706 μεγαβάτ στο Βόρειο Αιγαίο. Ο όμιλος, μέλος του ομίλου Iberdrola, έχει ήδη απ’ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής, αναλαμβάνοντας σε «αντιστάθμισμα» για την εκμετάλλευση της δύναμης του αέρα, τη διασύνδεση των τριών νησιών μεταξύ τους και με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα. Όπως είχε τονίσει μιλώντας στο «Ε» ο υπεύθυνος Αιολικών Πάρκων του ομίλου, Δημήτρης Χριστοφοράτος, η περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού θα πρέπει να προηγηθεί πριν την τελική έγκριση η γνωμοδότηση συνολικά 21 φορέων.Στο ΠεριφερειακόΈνας απ’ αυτούς τους φορείς, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Μάρκου, είναι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στο οποίο η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παραπέμψει το θέμα αφού εξετάσει τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, που ήδη έχει πάρει την ΜΠΕ. «Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που θα μελετήσει η υπηρεσία και στη συνέχεια η Επιτροπή, λόγω της σπουδαιότητάς του, θα θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα εκφράσει την τελική γνωμοδότηση», είπε ο κ. Μάρκου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διοργανωθεί και ημερίδα για το ενεργειακό, ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και των πολιτών. Τις επόμενες μέρες θα γίνει απ’ την Περιφέρεια η διαδικασία ανάρτησης της ΜΠΕ της επένδυσης και μέσα σε ένα μήνα απ’ τη δημοσιοποίηση θα προγραμματιστεί και η συζήτησή της στο Συμβούλιο.
97 χιλιόμετρα δρόμοιΣύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη της επένδυσης, προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 353 ανεμογεννήτριες ισχύος δύο μεγαβάτ η καθεμία, ως εξής: 153 στη Λέσβο, 125 στη Λήμνο και 75 στη Χίο. Το υποθαλάσσιο δίκτυο που θα κατασκευαστεί, θα ενώσει ενεργειακά τα τρία νησιά με το βόρειο Ευβοϊκό και από εκεί, με το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα του ηπειρωτικού κορμού στην περιοχή της Λάρυμνας Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν απ’ τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, στη Λέσβο θα δημιουργηθούν 10 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 306 μεγαβάτ και στη Λήμνο 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 250 μεγαβάτ. Η χωροθέτηση των πάρκων στη Λέσβο γίνεται στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του νησιού, στην Καλλονή και σε πολλά σημεία της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, ενώ στη Λήμνο οι ανεμογεννήτριες μοιράζονται και στους τέσσερις πρώην δήμους (αναλυτικά οι θέσεις και η ισχύς κάθε αιολικού πάρκου, στον πίνακα). Στο νησί της Χίου προβλέπεται η συνολική ισχύς, που θα παραχθεί σε επτά αιολικά πάρκα, να είναι 150 μεγαβάτ, μικρότερη ακόμη και απ’ τη Λήμνο. Ενδεικτικό του μεγέθους της επένδυσης στη Λέσβο είναι ότι για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των 10 αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν, θα δημιουργηθεί ένας καινούργιος δρόμος διασύνδεσής τους, συνολικού μήκους 97 χιλιομέτρων, ο οποίος θα είναι χωματόδρομος πλάτους πέντε μέτρων και θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τη μελέτη, και στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.