Οικονομία

30/06/2011 - 13:59

Γ. Παπακωνσταντίνου: βγάζει από το «ψυγείο» την επένδυση με τα Αιολικά Πάρκα στη Λέσβο

Επενδύσεις που είχαν παγώσει καθώς «προσέκρουαν» στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή, στις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες «για την άμεση καταγραφή επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν και την κατά προτεραιότητα εξέταση έως 10 από αυτές, με κριτήριο το μέγεθος της επένδυσης».

Παράγοντες του ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι «λιμνάζουν» όσες επενδύσεις απαγορεύονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είτε διότι βρίσκονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, σε δασικές εκτάσεις κλπ.

Οι δέκα επενδύσεις

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μεγαλύτερες επενδύσεις που προσπαθεί να ξεμπλοκάρει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι:

- η κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αταλάντη Φθιώτιδας, το οποίο είχε «κολλήσει» σε ενστάσεις υπηρεσιών για τον χαρακτήρα της έκτασης.

- η κατασκευή γηπέδου γκολφ κοντά στις εκβολές του Αλφειού στον νομό Ηλείας το οποίο μπλόκαρε η ισχύουσα Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου.

- η δημιουργία τουριστικού χωριού (με καταλύματα, γήπεδα γκολφ, ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακό κέντρο κ.ά.) σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στον κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης, έργο του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας,

- η κατασκευή τουριστικής μονάδας στη Μήλο στον βιότοπο της προστατευόμενης κόκκινης οχιάς. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διότι δεν είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της οχιάς Vipera schweizeri στη Μήλο.

- το αίτημα για απευθείας ανάθεση εκμετάλλευσης λατομείου στον Έβρο για εξόρυξη ζεόλιθου,

- η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο. Η επένδυση είχε σταματήσει διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες για την προστασία της ορνιθοπανίδας.

- η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

- η μετατροπή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι σε εμπορικό κέντρο,

- η επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο Λαγονήσι η οποία δεν προχώρησε με την αιτιολογία ότι απαγορεύεται από τη θεσμοθετημένη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Λαυρεωτικής,

- Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Μονή Πεντέλης, επιθυμεί την κατασκευή πάρκου φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη παρά τις αντιδράσεις της δασική υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι χθες, σε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Παπακωνσταντίνου,  ο Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το ΥΠΕΚΑ, λέγοντας πως πρόκειται για «υπανάπτυξη βγαλμένη από το μαύρο παρελθόν».

econews

Μοιράσου το άρθρο!