Οικονομία

12/04/2011 - 06:30

ΙΓΜΕ: Κινδυνεύουν να παραμείνουν "ανακαλύψεις" τα γεωθερμικά πεδία που εντοπίζονται

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η χρήση της γεωθερμίας, στα διάφορα πεδία εφαρμογής της, γίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, τόσο σε ό,τι αφορά στις... τσέπες των καταναλωτών, όσο και σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Γιώργος Χατζηγιάννης.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε και την απορία του, σχετικά με τη μη προκήρυξη διαγωνισμών -από τις Περιφέρειες- για την αξιοποίηση αυτής της φθηνής και περιβαλλοντικά φιλικής ενέργειας. Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου στο δήμο Παγγαίου, παρουσιάστηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα των ερευνών του ΙΓΜΕ για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου-Κάρυανης Καβάλας.

Όπως είπε, ήδη έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δύο προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες και τοπικούς φορείς. Ωστόσο, εάν δε γίνει διαγωνισμός, «όλα αυτά τα γεωθερμικά πεδία που ανακαλύπτουμε, θα μείνουν απλά ως ανακαλύψεις», τόνισε ο ίδιος και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν εταιρίες, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν γεωθερμικά πεδία, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας στις κατά τόπους περιοχές και «κανείς να μην προχωρά τις διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου-Κάρυανης Καβάλας, που καλύπτει έκταση τουλάχιστον επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως οι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ έφθασαν μέχρι βάθος 500 μέτρων, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους +87 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα 180 μέτρα ανέρχεται στους +45 βαθμούς. Πρόσθεσε. ακόμη, πως, σύμφωνα με την εμπειρία του, σε βάθος 1.000-1.500 μέτρων η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να ξεπερνά τους +100 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο πεδίο, πέρα από το ζεστό νερό, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης -και μάλιστα άμεσα- του καθαρού διοξειδίου του άνθρακα, που περιέχει το γεωθερμικό ρευστό και το οποίο αποτελεί δέλεαρ για πολλές μονάδες-επιχειρήσεις ιαματικού τουρισμού, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού. Επιπλέον, όπως είπε, τα γεωθερμικά ρευστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές χρήσεις, όπως ηλεκτροπαραγωγή, ιχθυοκαλλιέργειες, θέρμανση κτιρίων, βιομηχανία τροφίμων και θερμοκήπια.

Ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε ακόμη πως σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα έχουν εντοπιστεί από το ΙΓΜΕ γεωθερμικά πεδία προς αξιοποίηση σε Αλεξανδρούπολη, Ν. Κεσσάνη και Εράσμιο Ξάνθης, Ακροπόταμο, Σάππες, Λίμνη Μητρικού, Βόλβη και απομένει η προκήρυξη διαγωνισμών εκμίσθωσης τους.

Εκτιμά, μάλιστα, πως η εκμίσθωσή τους θα προσελκύσει επενδύσεις σημαντικού ύψους, όπως έγινε πρόσφατα με την προκήρυξη από το ΥΠΕΚΑ τεσσάρων περιοχών για έρευνα και αξιοποίηση της γεωθερμίας, για τις οποίες κατατέθηκαν επενδυτικές προτάσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχει ενταχθεί και πρόταση για την έναρξη γεωθερμικής έρευνας -από το ΙΓΜΕ- σε περιοχές βόρεια του Σιδηροκάστρου Σερρών, στη Λήμνο, τη Λέσβο, την Ικαρία αλλά και στη Θεσσαλία. Η έρευνα κάθε περιοχής από το ΙΓΜΕ διαρκεί από δύο έως και τρία έτη και το μέσο κόστος της υπολογίζεται σε 300.000 ευρώ.

Πηγή: Express.gr

Μοιράσου το άρθρο!