Θα πυρπολήσουν ή θα ρυπάνουν τη Μυτιλήνη και μετά θα δηλώνουν τις "αθώοι"!!!
Νέα ετήσια παράταση στην εκφόρτωση καυσίμων στο λιμάνι Μυτιλήνης
Για 14η φορά, η Λιμενική Επιτροπή Λέσβου, επικαλούμενη την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού με καύσιμα, παρέτεινε την εκφόρτωση καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης με τον άκρως επικίνδυνο τρόπο που διεξάγεται έως σήμερα. Έτσι, μέχρι το τέλος τού 2012 τουλάχιστον, ο κίνδυνος που χρόνια τώρα… φεύγει απ’ το κέντρο της λεσβιακής πρωτεύουσας, εξακολουθεί να παραμένει. Αισιοδοξία ότι αυτή η παράταση μπορεί να είναι απ’ τις τελευταίες, προκαλεί το γεγονός ότι άμεσα, δεδομένης και πρόσφατης ρύθμισης για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, παίρνει το «πράσινο φως» κατασκευής η μονάδα αποθήκευσης καυσίμων στο Λαφτσί.
Πριν από λίγες μέρες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επικύρωσε και τυπικά ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου - απουσίαζαν στη λήψη της οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Γιάννης Βατός, του Τελωνείου Δημήτρης Κουτρουμπής και του Εργατικού Κέντρου Σταμάτης Πετροζέλλης - με την οποία και εγκρίθηκε η παράταση της εκφόρτωσης καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με την απόφαση που λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη τροφοδοσίας του νησιού με καύσιμα, θα τηρηθεί το ωράριο εκφόρτωσης (χειμερινό και θερινό) που το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης είχε αποφασίσει το 2009, ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφορία στην πόλη των φορτωμένων με καύσιμα βυτιοφόρων τις ώρες αιχμής. Στους όρους που περιλαμβάνονται στην ίδια απόφαση, είναι και το ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχει τον έλεγχο αστυνόμευσης της εφαρμογής όλων των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις για την ασφαλή διεξαγωγή των εργασιών εκφόρτωσης καυσίμων από δεξαμενόπλοιο σε βυτιοφόρα οχήματα.
Δύο αιτήσειςΗ Λιμενική Επιτροπή συνεδρίασε για το θέμα δεδομένων των δύο αιτήσεων που είχαν υποβληθεί από εταιρείες πετρελαιοειδών με αίτημα τη νέα παράταση. Η μία αίτηση ήταν της ΕΛΙΝ, για τη χορήγηση άδειας εκφόρτωσης καυσίμων στο λιμάνι Μυτιλήνης με τα πλοία της εταιρείας «Απηλιώτης», «Ζέφυρος» και «Μαΐστρος», και η άλλη απ’ την ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Στην αίτησή της η ΕΚΟ επαναλάμβανε ότι οι εγκαταστάσεις τής ΒΡ στα Πάμφιλα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και υποστήριζε πως «σε όλα τα νησιά του Αιγαίου που δεν έχουν εγκαταστάσεις να εξυπηρετηθούν, ο τρόπος εφοδιασμού τους είναι με δεξαμενόπλοια εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, διότι ο τρόπος είναι νόμιμος και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας». Η ίδια εταιρεία, μάλιστα, επικαλείται ως επιχείρημα και το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα που ξεφορτώνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Βέβαια, είναι γνωστό και έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί πως αν υπάρξει κάποιο ατύχημα ή έκρηξη κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης των καυσίμων μέσα στο λιμάνι, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές κι όχι μόνο για το περιβάλλον.
Προς έγκριση…Παράλληλα, όμως, με την παράταση χρήσης του εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης για την εκφόρτωση καυσίμων, μπαίνει στην τελική ευθεία και η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων που σχεδιάζει η εταιρεία «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.», στην περιοχή Λαφτσί της Δημοτικής Ενότητας Θερμής. Όπως είπε εκ μέρους της εταιρείας στο «Ε» ο Ευγένιος Καυλακώνης, «μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με δεδομένο και το νέο πλαίσιο για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, περιμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων». Στη συνέχεια η εταιρεία εκτιμά πως θα είναι έτοιμη ώστε το Μάρτιο, παράλληλα με τις διαδικασίες υπαγωγής της επένδυσης που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ στον Αναπτυξιακό Νόμο, να υποβάλει και το φάκελο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας των 11 δεξαμενών που προτίθεται να κατασκευάσει.
------------------------------------------------
φώτο από αρχείο Lesvosnews - διαβάστε σχετικό θέμα: